Adrz

Deze folder geeft u informatie over bloedverlies bij de bevalling. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is normaal?

Na de geboorte van uw kindje is het normaal dat u vaginaal bloed verliest. Om te voorkomen dat dit te veel wordt en de placenta vlot geboren kan worden, krijgt u laagdrempelig medicatie toegediend. Wanneer u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit aangeven en geven we u een persoonlijk advies.

Wanneer het nageboortetijdperk normaal verloopt, is het bloedverlies in totaal minder dan één liter.

Tijdens de eerste dagen na de bevalling blijft u nog steeds helderrood bloed verliezen, de hoeveelheid komt dan overeen met een hevige menstruatie. U kunt dan ook stolsels verliezen. De verpleegkundige of kraamverzorgster thuis geeft u hier nog extra informatie over. Na een aantal dagen neemt het bloedverlies geleidelijk af en wordt het donkerder van kleur. Dit kan tot zes weken aanhouden, soms korter. Indien u zich zorgen maakt over de hoeveelheid, neem dan contact op met de verloskundige.

Het regelmatig legen van de blaas en het geven van borstvoeding stimuleert het samentrekken van de baarmoeder, waardoor het bloedverlies minder zal zijn.

Te veel bloedverlies na de bevalling

Het komt ook voor dat de moeder na de geboorte van het kindje te veel bloed verliest. De verloskundige vanuit de praktijk of vanuit het ziekenhuis zal dan de hulp inschakelen van de gynaecoloog. Er komen dan plots meer mensen op de kamer, met allemaal als doel: deze complicatie zo snel mogelijk remmen. Soms gaan dingen dan snel en is er weinig tijd voor uitleg. Nadien zullen we de situatie uitgebreid met u nabespreken, maar we hopen ook dat deze folder extra duidelijkheid biedt.

Mogelijke oorzaken van te veel bloedverlies na de bevalling

Er zijn verschillende oorzaken van te veel bloedverlies na de bevalling. Dit kan komen door verslapping van de baarmoeder, ruptuur aan het perineum, een achtergebleven placenta (-rest), een stollingsprobleem of soms is de oorzaak zelfs niet bekend.

Beleid

Vitale functies bewaken

Het kan zijn dat de moeder zich door het vele bloedverlies niet goed voelt en soms (bijna) kan flauw vallen. Om die reden worden er verschillende controles gedaan bij moeder, zoals bloeddruk meten en pols tellen.

Infuus

Mocht de moeder nog geen infuus hebben, dan wordt deze nu geprikt. Er kan dan bij het plaatsen van het infuus gelijk bloed afgenomen worden voor onderzoek. Heeft moeder al een infuus, dan komt iemand van het laboratorium bloed afnemen voor onderzoek. Via dit infuus kunnen we vocht en medicatie toedienen. Het vocht is om de bloedvaten te vullen en de medicatie om de baarmoeder te laten samentrekken en de bloedstolling te ondersteunen.

Aanvullend

Het kan zijn dat er ook extra zuurstof wordt toegediend via een maskertje aan de moeder. En dat er een blaaskatheter wordt geplaatst.

Placenta verwijdering

Het kan zijn dat de placenta al geboren is, maar het komt ook voor dat deze nog vast in de baarmoeder zit. Via massage op de buik en tractie aan de navelstreng wordt geprobeerd om te placenta geboren te laten worden. Als dit niet lukt, kan de gynaecoloog beslissen om de placenta te verwijderen op de operatiekamer. De anesthesist geeft dan informatie over de juiste methode van pijnstilling, dit gebeurt in principe onder narcose en is een korte ingreep. De partner blijft op dat moment bij de pasgeboren baby en wordt dan begeleidt door een verpleegkundige.

Natasten

Het kan zijn dat de placenta geboren wordt op de verloskamers, maar dat er toch nog een gedeelte in de baarmoeder achterblijft. Ook dan zal de gynaecoloog beslissen om de rest van de placenta te verwijderen op de operatiekamer, zoals hierboven beschreven, we noemen het dan natasten.

Hechten

Mocht er sprake zijn van een ruptuur of een knip, dan zal de verloskundige of gynaecoloog deze hechten met plaatselijke verdoving. Mocht de moeder naar de operatiekamer gaan voor een placentaverwijdering, dan wordt ook op de operatiekamer gehecht.

Bloedarmoede

Wanneer er veel bloedverlies is na de bevalling kan de ijzerwaarde in het bloed van de moeder zakken. Daardoor kan je jezelf soms licht in het hoofd voelen of (bijna) flauwvallen. Afhankelijk van de ijzerwaarde in je bloed zal de verloskundige of gynaecoloog een advies geven over ijzertabletten, een ijzerinfuus of een bloedtransfusie.

Een eventuele volgende bevalling

Wanneer je tijdens één bevalling te veel bloed bent verloren, dan is het advies om bij elke volgende bevalling te bevallen in het ziekenhuis. Dit kan (afhankelijk van de situatie) vaak wel met de eigen verloskundige uit de verloskundigen praktijk. De moeder krijgt dan preventief wel een infuus geplaatst.

Meer informatie

Mocht u vragen of onduidelijkheden hebben, bespreek dit dan met uw verloskundige en/of gynaecoloog.

www.degynaecoloog.nl