Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over Trans Rectale Ultra Sound. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Het doel van dit eerste polikliniekbezoek is een inschatting te maken hoe groot de kans is, dat er mogelijk sprake is van prostaatkanker.

Voorbereiding

Bij de uitnodiging voor dit polikliniek bezoek ontvangt u een vragenlijst en een IPSS-lijst. Deze ontvangt u alleen als u voor het eerst naar de polikliniek komt. U wordt vriendelijk verzocht deze lijsten ingevuld mee te brengen naar het eerste bezoek. Tijdens het polibezoek neemt de uroloog de vragenlijst en de IPSS-lijst met u door en stelt u aanvullende vragen. Vervolgens voert de uroloog een lichamelijk onderzoek uit.

Als u voor een vervolg afspraak komt bij de uroloog, is bovenstaande niet van toepassing en heeft uw bezoek geen voorbereidingen nodig.

Het onderzoek

Bij dit lichamelijk onderzoek naar de prostaat onderzoekt de arts met een vinger via de anus de prostaat om zo een indruk te krijgen van de prostaat. De arts voelt dan of de prostaat vergroot is en/of er verhardingen in de prostaat zitten. Het lichamelijk onderzoek vindt plaats in een onderzoekskamer.

Aansluitend maakt de uroloog een echografie van de prostaat. Hij brengt hiervoor de echografie-sonde in via de anus. De sonde is staafvormig en iets dikker dan een vinger. Het inbrengen kan ongemakkelijk aanvoelen, maar is niet pijnlijk. Alle delen van de prostaat worden bekeken en onderzocht op eventuele afwijkingen.

Na het onderzoek

Na dit onderzoek bespreekt de uroloog zijn bevindingen met u en vult, zo nodig, de prostaatwijzer in met alle gegevens die hij op dat moment heeft. Ook de uitkomst van de prostaatwijzer bespreekt de arts met u. De prostaatwijzer berekent met de ingevulde gegevens de kans op de aanwezigheid van prostaatkanker. Zie: www.prostaatwijzer.nl.  Samen met u maakt de uroloog dan de afweging om wel of niet een prostaatpunctie te plannen of dat u (tijdelijk) onder controle blijft.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.