Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over een TURB-operatie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een TURB

Uw uroloog heeft bij u de diagnose gesteld van een blaas poliep (blaastumor). Dit betekent dat uw aandoening in principe steeds een kwaadaardig karakter heeft. In samenspraak met uw uroloog is beslist om de blaastumor weg te nemen. De ingreep wordt afgekort een TURB  genoemd.

Blaastumor

Het woord blaastumor wordt gebruikt voor alle tumoren die uitgaan van de wand in de urinewegen of van de blaaswand. De agressiviteit is in de meeste gevallen gering en kan goed behandeld worden. Blaastumoren geven weinig klachten, soms is er in de urine bloed zichtbaar. Blaastumoren worden onderverdeeld in:

  • Oppervlakkig groeiende tumoren uitgaande van het blaasslijmvlies, die niet ingroeien in de spierwand.
  • In de diepte groeiende tumoren die zich wel tot in de spierwand uitbreiden.

Er zijn een aantal factoren bekend die deze tumoren kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld roken. Ook andere toxische stoffen kunnen een belangrijke invloed hebben, zoals: de verfindustrie, petrochemische industrie en haarcosmetica. Een blaastumor moet altijd worden verwijderd omdat deze groter kan worden, bloedingen kan veroorzaken en dieper in de blaaswand kan ingroeien. Er is langdurige nazorg nodig met bijvoorbeeld regelmatige cystoscopische controles. Aanvullend onderzoek kan nodig zijn.

De dag van de behandeling

Voorbereiding

Het is belangrijk van te voren aan uw uroloog te melden wanneer u bloedverdunnende medicatie gebruikt. Ter voorbereiding op de operatie heeft u een afspraak op het opnameplein. Tijdens dit bezoek wordt u in maximaal anderhalf uur onderzocht en goed voorbereid op uw opname. Dit bezoek wordt ook wel preoperatieve screening genoemd.

De operatie TURB

De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de tumor door middel van een TURB. Hierdoor kan de uroloog in de blaas kijken en afwijkend weefsel uit de blaas weghalen. Als de operatie klaar is, wordt er tijdelijk een katheter geplaatst om de urine uit de blaas te lozen en de blaas te spoelen.

Na de operatie

U kunt een branderig gevoel tijdens het plassen ervaren. De urine kan na de operatie licht bloederig zijn. De frequentie en aandrang om te plassen kunnen tijdelijk verhoogd zijn. Bij tijdelijk verlies van urine krijgt u van de verpleegkundige een startpakket met incontinentiemateriaal mee voor thuis. Heeft u meer materiaal nodig dan kunt u dit zelf bestellen bij de leverancier. De machtiging voor de zorgverzekering is geregeld door de verpleegkundige die u het startpakket heeft gegeven.

Advies voor thuis

  • Drink anderhalf tot twee liter vocht per dag.
  • Onderneem de eerste week geen inspannende activiteiten.
  • Het herstel duurt ongeveer zes weken

Complicaties

  • De urine is donkerrood en of u plast stolsels
  • U een temperatuursverhoging heeft van 38,5 °C.
  • U blijvende brandende pijn bij het plassen heeft.
  • U niet meer kunt plassen.

Bij aanhoudende complicaties neem contact op met polikliniek urologie. In de avond en het weekend mag u contact opnemen met spoedeisende hulp, beide via de receptie van het ziekenhuis: 088 125 00 00.

Uitslag van het onderzoek
U krijgt een afspraak mee voor controle bij uw behandelend uroloog op de polikliniek. Uw uroloog bespreekt met u of er nader onderzoek of behandeling nodig is.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. U kunt uw vragen ook aan uw fysiotherapeut. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.