Trans Urethrale Resectie van de Prostaat
Onderzoek heeft aangetoond dat uw prostaat vergroot is. Samen met uw behandelend arts heeft u besloten om een operatie te ondergaan. De ingreep die hiervoor wordt verricht wordt ‘TURP’ genoemd. TURP staat voor Trans Urethrale Resectie van de Prostaat. Trans Urethrale betekent dat de operatie via de plasbuis (urethra) wordt uitgevoerd. Resectie wil zeggen dat het teveel aan prostaatweefsel wordt weggehaald.
Wat is een prostaat
De prostaat is klier ter grootte van een kastanje, die bij de man onder de blaas zit. De belangrijkste functie van de prostaat is het aanmaken van vocht voor het zaadtransport. Door de prostaat loopt de plasbuis (urethra).
Goedaardige vergroting van de prostaat komt voor vanaf de middelbare leeftijd. De vergroting kan de volgende symptomen tot gevolg hebben:
- frequente urinelozing vooral ’s nachts.
- zwakke urinestroom.
- plotseling aandrang om te urineren.
- moeite met beginnen en eindigen van de urinestroom.
- onvermogen om de blaas volledig te ledigen.
- persen of moeite moeten doen om de blaas te ledigen.
De dag van de behandeling
Voorbereiding
Het is belangrijk van te voren aan uw uroloog te melden wanneer u bloedverdunners gebruikt. Ter voorbereiding op de operatie heeft u een afspraak op het opnameplein. Tijdens dit bezoek wordt u in maximaal anderhalf uur onderzocht en goed voorbereid op uw opname. Deze afspraak wordt ook wel preoperatieve screening genoemd.
De operatie
U wordt de dag van de operatie opgenomen. Na een ruggenprik of narcose wordt er een holle buis in de plasbuis ingebracht tot aan de vergrote prostaat. De instrumenten om te opereren worden via dit holle buisje bij de prostaat gebracht. Het prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt wordt verwijderd, zodat de plasbuis weer doorgankelijk wordt. Dit wordt stukje voor stukje weg geschraapt. Tijdens de operatie worden deze stukjes weg gespoeld. Er ontstaat een inwendige wond. Als de operatie klaar is, wordt er een spoelkatheter (een slangetje) achter gelaten in de blaas.
Na de operatie
De katheter blijft in de blaas om te zorgen voor een goede urineafvoer en om de blaas te spoelen. Hoe lang de blaas gespoeld wordt, is afhankelijk van de kleur van de urine. De dag dat de katheter verwijderd is en het plassen goed op gang is gekomen, mag u naar huis.
Retrograde ejaculatie
Na een prostaatoperatie verandert de zaadlozing. De kleine blaassluitspier die zich bevindt tussen de prostaat en blaas, gaat bij een TURP verloren. Hierdoor zal bij een zaadlozing (een deel van) het sperma niet via de penis naar buiten komen, maar in de blaas terechtkomen. Dit wordt retrograde ejaculatie genoemd.
Advies voor thuis
U mag vier tot zes weken:
- niet fietsen.
- geen zwaar werk verrichten.
- niet persen bij ontlasting.
- niet seksueel actief zijn.
Om de vorming van stolsels te voorkomen, is het belangrijk goed te blijven drinken. Hier mee wordt bedoeld twee tot twee en een halve liter per dag drinken. U krijgt een afspraak mee voor controle bij uw behandelend uroloog op de polikliniek.
Klachten
Na de operatie, wanneer u de katheter heeft, kunnen er blaaskrampen optreden en kunt u een schrijnend gevoel hebben in de plasbuis. Nadat de katheter is verwijderd, kunt u meer aandrang hebben om te plassen. Dit normaliseert in de loop van enkele weken. De urine kan wat bloederig zijn, dit kan na enkele weken opnieuw optreden en is niet verontrustend.
Het is mogelijk dat u tijdelijk urine verliest, dit kan tot drie maanden duren. In dit geval krijgt u van de verpleegkundige een startpakket met incontinentiemateriaal mee voor thuis. Heeft u meer materiaal nodig dan kunt u dit zelf bestellen bij de leverancier. De machtiging voor de zorgverzekering is geregeld door de verpleegkundige die u het startpakket heeft gegeven.
Complicaties
U neemt contact op als:
- U bloedstolsels plast.
- Het bloedverlies niet minder wordt.
- U ernstige branderige pijn tijdens het plassen heeft.
- U koorts heeft boven de 38.5 °
- U niet meer kunt plassen.
Wat moet u doen bij problemen
Als u aanhoudende pijn of koorts heeft, neem dan contact op met de polikliniek Urologie via de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00). In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen via de receptie van het ziekenhuis (088 125 00 00) of de huisartsenpost in uw regio.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.