Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over uitwendige radiotherapie bij prostaatkanker. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Meer inhoudelijke informatie ontvangt u van de medewerkers van het Zuidwest Radio Therapeutisch Instituut (ZRTI).

Gang van zaken

Er is bij u prostaatkanker vastgesteld en u komt in aanmerking voor uitwendige bestraling. U heeft deze keuze gemaakt of dit is door uw uroloog aangeraden. U bent voor behandeling aangemeld bij het ZRTI. Na de aanmelding krijgt u vanuit het ZRTI telefonisch en/of schriftelijk een afspraak voor een eerste consult met de specialist (de radiotherapeut oncoloog). Voor die eerste afspraak krijgt u voorlichtingsmateriaal toegestuurd. Het is mogelijk dat de radiotherapeut oncoloog u een afspraak meegeeft voor het inbrengen van markers. Deze markers kunnen nuttig zijn om elke dag de precieze positie van de prostaat te bepalen voor de bestraling. Het inbrengen van de markers gebeurd op polikliniek urologie in Vlissingen (route 55). Het plaatsen is vergelijkbaar met de prostaatpunctie, en is niet pijnlijk. De marker implantatie gebeurt tussen het consult en de afspraak van de CT-scan die ter voorbereiding op de bestraling gemaakt wordt.

Als u bloedverdunnende medicijnen inneemt, geeft dit dan van te voren door aan de radiotherapeut oncoloog. Omdat de markers moeten inkapselen duurt het enkele weken voor de voorbereidingen op de bestraling, de CT-scan, en de werkelijke bestraling kan starten. Voorafgaand aan de afspraak op de CT-scan krijgt u een voorlichtingsgesprek met een van de voorlichtingslaboranten. Zij vertellen u in detail alles over uw behandeling. U krijgt veel informatie. Wij raden u aan om iemand mee te nemen ter ondersteuning. Schrijf de vragen die u wilt stellen van te voren op. Houdt u er rekening mee dat de gesprekken en voorbereiding enige tijd vergen. Als het mogelijk is vinden de afspraken plaats op één dag.

Hoe lang duurt de bestraling?

Het aantal bestralingen is per patiënt verschillend, Voor de bestraling van prostaatkanker moet u rekening houden met ongeveer 30 tot 39 behandelingen. De bestralingen zijn op werkdagen in aaneengesloten weken. De bestraling duurt ongeveer enkele minuten per behandeling.

Wat zijn de gevolgen van de bestraling?

De bestralingsbehandeling veroorzaakt bijwerkingen. Tijdens het consult met de specialist van het ZRTI en de voorlichtingslaborant wordt u hier uitgebreid over geïnformeerd.

Bijwerkingen

Irritatie van de urinewegen en/of de darm en vermoeidheid. Heeft u een van genoemde klachten tijdens de bestralingsweken, meld dit altijd aan de laboranten.

Incontinentie

Heeft u last van incontinentie (wat overigens geen algemene bijwerking van de bestralingsbehandeling is), raadpleeg dan de urologisch oncologieverpleegkundige Urologie. Zij kunnen u voorzien van incontinentiemateriaal.

Contact

Urologie oncologieverpleegkundigen:
Goes
Ria Abbink: 0113-234147, email: r.abbink@adrz.nl
Dinsdag, woensdag en donderdag, telefonisch consult 13.00 – 14.00 uur.

Vlissingen
Loes Houmes: 0118-425086, email: l.houmes@adrz.nl
Maandag en dinsdag

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.