Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over een URS-operatie (ureterorenoscopie). Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Wat is een ureterorenoscopie

Bij een ureterorenoscopie wordt een kijkinstrument (de ureterorenoscoop) via de plasbuis en blaas, door de afvoeropening van de urineleider in de blaaswand, in de urineleider gebracht om een steen in de nier of urineleider te verwijderen.

De dag van de operatie

Voorbereiding

Het belangrijk van tevoren aan uw uroloog te melden dat u bloedverdunners gebruikt. Deze moet u mogelijk tijdelijk stoppen. Na de operatie hoort u wanneer u weer mag starten met deze medicatie.

Ter voorbereiding op de operatie heeft u een afspraak op het opnameplein. Tijdens dit bezoek wordt u in maximaal anderhalf uur onderzocht en goed voorbereid op uw opname. Dit bezoek wordt ook wel preoperatieve screening genoemd.

Operatie

Het kijkinstrument wordt via de plasbuis en blaas door de opening van de urineleider in de blaaswand in de urineleider gebracht. Dit gebeurt onder geleide van water en/of contrastmiddel. Het water zorgt ervoor dat de ureter wijder wordt. Hierdoor kan de uroloog het kijkinstrument opschuiven tot op de steen. Soms kan de steen met behulp van een speciaal instrumentje (paktangetje of vangnetje) worden vastgepakt en in zijn geheel worden verwijderd. Het kan zijn dat de steen eerst verkleind moet worden met behulp van de laser.

Tijdens de operatie worden vaak röntgenstralen gebruikt en contrastvloeistof in de urineleider gebracht om de steen beter te kunnen zien. Na verwijdering van de steen of steengruis wordt soms een dun slangetje

(JJ-katheter) achtergelaten in de urineleider om de urine makkelijker te laten afvloeien en koliekaanvallen te voorkomen. Soms wordt er een katheter in de blaas geplaatst en hoeft u zelf niet te plassen. Deze wordt verwijderd als u naar huis mag. Het dunne slangetje tussen nier en blaas (JJ-katheter) wordt na twee weken poliklinisch verwijderd.

Na de operatie

Als er geen complicaties zijn mag u meestal de dag na de operatie naar huis.

Advies voor in de thuissituatie

  • Goed drinken, twee liter per dag.
  • Het is mogelijk dat u wat reststeentjes uit plast, dit kan een schrijnende pijn geven.
  • Wanneer er een JJ-katheter is ingebracht kan deze blaaskrampen, aandrang tot plassen en pijn in de flanken veroorzaken. Dit is vervelend maar normaal.

Complicaties

  • De urine kan een tijdje na de operatie nog bloederig zijn. U kunt nog gruis uitplassen, dit kan soms gepaard gaan met een schrijnend gevoel in de plasbuis.
  • Koliekpijn kan na de operatie optreden, hiervoor kunt mag u viermaal daags 1000mg paracetamol innemen
  • Urineweginfecties kunnen optreden, ondanks alle voorzorgsmaatregels kunnen bacteriën in de urinewegen terechtkomen en een infectie veroorzaken. Deze kan met antibiotica goed worden bestreden.
  • De urineleider is kwetsbaar en door het gebruik van medische instrumenten kan er een gaatje in de wand van de urineleider ontstaan (perforatie). Als dit optreedt wordt de operatie gestopt, omdat via dit gaatje spoelvloeistof kan weglekken. In de regel hersteld dit gaatje vanzelf en met het tijdelijk plaatsen van een (JJ-katheter) kan als het gaatje weer dicht is opnieuw deze ingreep plaatsvinden.
  • Bij één op de twintig patiënten is de urineleider niet toegankelijk tijdens de eerste ingreep, omdat de urineleider gekronkeld of vernauwd is. Hierdoor wordt het opvoeren van de URS bemoeilijkt. Als de steen niet kan worden bereikt, wordt er een slangetje (JJ-katheter) achtergelaten en is een vervolg ingreep nodig.

Wat moet u doen bij problemen

Neem contact op met het ziekenhuis wanneer u:

  • Koorts heeft boven 38.5°C
  • Stolsels plast en donkerrode urine heeft.

Tijdens kantooruren kunt u contact op nemen met de polikliniek Urologie en ’s avonds, ’s nachts en in het weekend met de spoedeisende hulp. Beide zijn bereikbaar via de receptie van het ziekenhuis (088-125 00 00).

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de poli Urologie via de receptie van het ziekenhuis via 088 125 00 00. U kunt uw vragen ook aan uw fysiotherapeut.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op via het contactformulier. Deze wordt vaak dezelfde werkdag nog in behandeling genomen. U kunt op werkdagen tussen 8.00 uur en 13.00 uur ook telefonisch contact opnemen met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00, kies in het keuzemenu voor optie 1.