Wat is UPPP?
Bij de meeste mensen worden snurken en slaapapneu veroorzaakt door een te nauwe doorgang van de neusholte naar de keelholte. Om de te nauwe doorgang te verruimen kan een deel van de huig, het gehemelte en eventueel de nog aanwezige keelamandelen worden verwijderd. Deze uitgebreide operatie wordt uvulo-palato-pharyngo-plastiek (UPPP) genoemd.
De dag van de operatie
Voorbereiding
Pre-operatief spreekuur
Ter voorbereiding op uw operatie is het belangrijk uw lichamelijke conditie goed in kaart te brengen. U maakt hiervoor een afspraak op voor het pre-operatieve spreekuurde (POS). Op de polikliniek ontvangt u hiervoor een zogenaamde ‘PIM-map’.
Bij de eerste afspraak adviseren wij u om:
- altijd aan te geven wanneer u bloed verdunnende medicatie gebruikt
- altijd aan te geven wanneer u een pacemaker heeft
- altijd aan te geven wanneer u een allergie heeft
- acht weken voor en na de operatie niet te roken
- de dag voor de operatie geen alcohol te drinken
Nuchter
Voor de ingreep moet u nuchter zijn. Dit houdt het volgende in:
- niets eten na 00.00 uur.
- tot 6.00 uur ’s morgen alleen water drinken.
- na 6.00 uur ’s morgens ook niets meer drinken
Belangrijk: als u zich niet houdt aan bovenstaande voorschriften, loopt u het risico dat de operatie niet doorgaat. Bij niet nuchter zijn bestaat er namelijk gevaar van verslikken tijdens de narcose.
Op de afdeling
Op de dag van opname gaat u naar de afdeling. Op welke afdeling u komt, hoort u van Bureau Opname. U bent nuchter. Een verpleegkundige heeft een gesprek met u en geeft u informatie over de afdeling en de opname. Uw bloeddruk en uw hartslag worden opgemeten. Voor de operatie krijgt u een operatiehemd aan. Uw onderbroek mag u aanhouden. Verder moeten alle niet-lichaamseigen zaken (zoals sieraden, make-up, bril, lenzen, piercings, kunstgebit, gehoorapparaat) worden verwijderd.
De operatie
Tijdens de operatie wordt het grootste deel van de huig en het zachte gehemelte verwijderd en het voorste en achterste gedeelte worden aan elkaar gehecht. Dit verwijderen kan met een mes of met de laser; dit geeft hetzelfde resultaat. De huig wordt meestal ingekort, zodat deze ‘s nachts niet meer tegen de achterwand van de keel aan komt. Als er nog keelamandelen aanwezig zijn, worden deze ook weggehaald. De operatie gebeurt via de mond en er is later geen uitwendig litteken zichtbaar.
De overgang van de neus naar de keel wordt door de operatie ruimer en het snurken verdwijnt bij ongeveer negen van de tien mensen. Bij sommige mensen komt het snurken na een paar jaar terug. Na vijf jaar werkt de operatie nog bij zeven van de tien mensen. Dit komt omdat zich langzaam weer wat vet ophoopt in de huig en
het zachte gehemelte.
Na de ingreep
Als u zich goed voelt en de ingreep zonder complicaties is verlopen, mag u de volgende dag weer naar huis. Wanneer niet-oplosbare hechtingen zijn gebruikt, worden deze na één week verwijderd. Bij pijn mag u vier keer daags 1000 mg (2 tabletten van 500 mg) paracetamol innemen, zo nodig aangevuld met 400 mg ibuprofen.
Bloedverdunners die u gewend bent in te nemen mogen op z’n vroegst 24 uur na de ingreep worden hervat. Dit geldt ook voor de bloedverdunners die via de trombosedienst worden geregeld.
Complicaties
Zoals bij iedere ingreep kunnen bij een UPPP complicaties voorkomen. In uitzonderlijke situaties is er kans op ‘nasale regurgitatie’. Dat betekent dat bij het drinken van vloeistoffen (en soms ook bij eten) er vloeistof via de neus naar buiten komt. Dit komt doordat het zachte gehemelte te kort is en de ruimte naar de neus niet meer geheel kan afsluiten na de operatie. Meestal is dit een tijdelijk probleem, soms is een hersteloperatie noodzakelijk.
Direct in aansluiting op de operatie is het slikken heel pijnlijk. Dit duurt soms wel twee weken, zodat in deze tijd vaak niet gewerkt kan worden. Verder kan een droog gevoel overblijven in de keel of een gevoel dat er een brok in de keel zit. Ook het uitspreken van een harde “g” gaat niet goed meer.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de polikliniek KNO via de receptie van het ziekenhuis: 088 125 00 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.