Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over het Borstzorgcentrum van Adrz in Vlissingen. Het is goed u te realiseren dat uw persoonlijke situatie anders kan zijn dan beschreven.

Wat is het Borstzorgcentrum

Het Borstzorgcentrum van Adrz is een polikliniek voor vrouwen en mannen met een afwijking van de borst. Op deze afdeling vindt onderzoek en behandeling plaats.

Verwijzing via huisarts

Uw huisarts kan u naar het Borstzorgcentrum verwijzen wanneer u zelf een afwijking in uw borst heeft bemerkt of wanneer het Bevolkingsonderzoek een afwijking heeft geconstateerd. U zal eerst voor een beeldvormend onderzoek opgeroepen worden op de afdeling Radiologie. Afhankelijk van de bevindingen kan u verwezen worden naar een oncologische chirurg (mammachirurg) of verpleegkundig specialist. De huisarts zorgt ervoor dat de verwijsgegevens beschikbaar zijn tijdens uw eerste bezoek. Indien u een papieren aanvraag heeft ontvangen van uw huisarts, neemt u dit formulier mee naar uw afspraak. Neem ook altijd bij uw bezoek aan het ziekenhuis uw identiteitsbewijs en bij medicijngebruik een geneesmiddelenoverzicht mee.

Het team van het Borstzorgcentrum

Op het Borstzorgcentrum werken verschillende specialismen nauw samen:

  • Doktersassistente: begeleidt het spreekuur en coördineert alle afspraken.
  • Verpleegkundig specialist: is gespecialiseerd in de zorg en begeleiding van patiënten met een borstafwijking. De verpleegkundig specialist is bevoegd naast verpleegkundige zorg, medische zorg te verlenen en werkt nauw samen met de mammachirurg en de internist-oncoloog.
  • Mammachirurg: is gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van borstafwijkingen.
  • Radiologisch mammalaborant: is gespecialiseerd in het uitvoeren van mammografieën en ondersteunt de mammaradioloog met de echografie en de puncties.
  • Mammaradioloog: is gespecialiseerd in beeldvormende onderzoeken van de borst. De mammaradioloog voert ook de puncties uit.
  • Patholoog anatoom: onderzoekt cellen en weefsel op afwijkingen.
  • Internist-oncoloog: is gespecialiseerd in de behandeling van borstafwijkingen in de vorm van chemo(-immuno)therapie en anti-hormonale therapie en geeft de behandeling voor of na de operatie.
  • Plastisch chirurg: heeft één of meerdere aandachtsgebieden waarin een bijzondere expertise is opgebouwd, waaronder oncoplastische chirurgie.
  • Radiotherapeut: is gespecialiseerd in de behandeling van borstkanker in de vorm van bestraling.

Wanneer verdere behandeling noodzakelijk blijkt, is het mogelijk dat u ook te maken krijgt met een nucleair geneeskundige en medisch psycholoog.

Uw bezoek aan het Borstzorgcentrum

U bent door uw huisarts verwezen naar het Borstzorgcentrum voor onderzoek. Als u ouder bent dan dertig jaar wordt er een mammografie gemaakt, aangevuld met een echografie indien noodzakelijk. Als u jonger bent dan 30 jaar kan meestal worden volstaan met alleen een echografie. Wordt er een afwijking gezien dan kan de radioloog besluiten om weefsel af te nemen. U krijgt van de doktersassistente een vervolgafspraak voor de uitslag bij de oncologisch chirurg (mammachirurg) of de verpleegkundig specialist. Zij begeleiden u verder in het traject.

De dag van uw afspraak

U kunt zich voor uw eerste afspraak melden bij de balie van de afdeling Radiologie in Vlissingen. In principe mag u een begeleider meenemen naar uw afspraak, maar we verwijzen u voor de meest actuele informatie naar Adrz.nl.

Voorbereiding op de afspraak

  • Als u medicatie gebruikt, vragen wij u een volledig medicatieoverzicht mee te nemen.
  • Het gebruik van bloedverdunners moet u altijd melden. Afhankelijk van de verwijzing door uw huisarts zal de doktersassistente u mogelijk instrueren om te stoppen met het gebruik van Plavix en Clopidogrel.

Als u bij de trombosedienst bekend bent met het gebruik van Fenprocoumon, Marcoumar, Sintromitis of Acenocoumarol, dan krijgt u mogelijk instructies van de trombosedienst voorafgaand aan uw afspraak.

  • Als u ergens allergisch voor bent, vragen wij u dit altijd te melden.
  • Komt er binnen uw familie borstkanker, eierstokkanker en/of prostaatkanker voor, aan de kant van uw moeder of vader? Geef dit dan tijdens het consult aan ons door.

Om de mammografie goed te kunnen maken, mag u op de dag van het onderzoek geen bodylotion, vettige douchegel, zinkzalf, doucheolie en/of talkpoeder gebruiken.

Onderzoeken

De radiologisch mammalaborant maakt van uw borst(en) een foto, een ‘mammografie’. Ook wanneer u door het Bevolkingsonderzoek bent verwezen, wordt de mammografie ter vergelijking herhaald. Tijdens het maken van de foto’s wordt uw borst kortdurend samengedrukt. Dit kan gevoelig zijn. Het samendrukken is nodig om het borstweefsel goed af te beelden en ook kleine details zichtbaar te maken. Eventueel kunt u, als u dat wilt, een half uur van tevoren paracetamol innemen.

De mammografie wordt direct door de mammaradioloog beoordeeld. Hierna zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Gericht lichamelijk onderzoek door de radioloog. De radioloog onderzoekt uw borsten en/of oksels en vergelijkt de bevindingen met de gemaakte foto’s.
  • Het maken van een echografie: tijdens de echografie onderzoekt de radioloog met behulp van geluidsgolven uw borst(en). Het kan nodig zijn om aanvullend cel- of weefselonderzoek te doen. Hiervoor voert de radioloog tijdens de echografie een punctie uit. Tijdens de punctie wordt met een speciaal apparaat weefsel voor onderzoek verkregen. Dit weefsel wordt vervolgens onderzocht.
  • Stereotactische mammabiopsie: soms is het nodig om extra weefselonderzoek te doen met behulp van stereotactische mammabiopsie. Tijdens dit onderzoek wordt onder plaatselijke verdoving, op basis van röntgenonderzoek (dit lijkt op een mammografie), weefsel afgenomen. Dit onderzoek vindt altijd plaats op een andere dag en duurt ongeveer een uur.

Vervolg

Als er bij de onderzoeken geen afwijkingen of goedaardige afwijkingen worden gezien, krijgt u deze uitslag direct van de radioloog te horen. Als u het prettig vindt mag een familielid, partner of vriend(in) hierbij aanwezig zijn. Tevens brengen wij uw huisarts op de hoogte van de uitkomst van de onderzoeken. Als u nadien nog vragen heeft kan u hiervoor bij uw huisarts terecht. Een overzicht van goedaardige borstafwijkingen kunt u ook vinden op de Adrz website.

Als u aan de hand van deze uitslagen en het gesprek met de huisarts toch behoefte heeft aan meer uitleg, kan uw huisarts u altijd naar de mammachirurg of verpleegkundig specialist verwijzen.

Wanneer er weefsel wordt afgenomen, hoort u de uitslag hiervan na ons multidisciplinair overleg (MDO). U krijgt de datum voor deze afspraak mee na de onderzoeken. Na het multidisciplinair overleg wordt de huisarts geïnformeerd over de uitslagen en het voorgestelde beleid.

Na uw afspraak

De uitslag

Het MDO vindt twee keer per week plaats. In dit overleg worden de uitslagen besproken en een beleid opgesteld. Deelnemers aan dit overleg zijn de mammachirurg, verpleegkundig specialist, radiotherapeut, internist-oncoloog, patholoog, radioloog, plastisch chirurg, nucleair geneeskundige en collega’s van ZorgSaam en Erasmus MC. Tijdens het uitslaggesprek bespreekt de mammachirurg of de verpleegkundig specialist de uitslagen van de uitgevoerde onderzoeken met u en het in het MDO voorgestelde beleid. De afspraak voor de uitslag staat in principe als volgt gepland:

Dag eerste afspraak Dag uitslaggesprek
Maandagochtend Dinsdagmiddag
Maandagmiddag Donderdagmiddag
Dinsdag Donderdagmiddag
Woensdagochtend Donderdagmiddag
Woensdagmiddag Dinsdagmiddag
Donderdag Dinsdagmiddag
Vrijdag Dinsdagmiddag

 

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Radiologie via 088 125 55 94 of stuur een e-mail naar BVT.Borstzorgcentrum@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

 

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.