Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Deze folder geeft u meer informatie over het vaatonderzoek. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven

Er zijn twee soorten vaatonderzoek: het Doppleronderzoek en het Duplexonderzoek.

Het Doppleronderzoek

Bij het Doppleronderzoek worden de slagaders in uw armen of uw benen onderzocht. Met behulp van geluidsgolven wordt door de vaatlaborant op een aantal plaatsen op uw arm en/of uw been geluisterd naar de bloedstroom.

Met een klein staafje, ter grootte van een balpen, en wat geleidende gel wordt het signaal van het betreffende bloedvat geregistreerd. Door het Dopplerapparaat worden deze signalen hoorbaar gemaakt en op de monitor in een grafiek weergegeven. Het onderzoek is volstrekt pijnloos.

Tijdens het onderzoek hoort u uw eigen hartslag. Het geluid is soms wat ‘fluitend hoog‘ of  ‘rommelend laag‘. Soms klinkt rechts anders dan links of omgekeerd; dit is niets verontrustends en hoort bij het onderzoek.

Tevens wordt aan beide armen en/of benen de bloeddruk gemeten. In incidentele gevallen wordt ook de druk in de vingers of tenen gemeten met behulp van zeer kleine bloeddrukbandjes. Dit meten van de bloeddruk kan soms een wat pijnlijk, knellend gevoel geven. Dit is echter van korte duur.

Bij het onderzoek aan de benen worden de bloeddrukken eerst in rust gemeten en, als de aanvragend arts dit wenst, soms ook nadat u een looptest op de lopende band heeft uitgevoerd. Deze looptest duurt maximaal vijf minuten en is afhankelijk van uw conditie.

Het onderzoek duurt alles bij elkaar circa 30-45 minuten.

Het Duplexonderzoek

Het Duplexonderzoek is een combinatie van twee technieken, namelijk echografie en een Doppleronderzoek. Bij het onderzoek wordt op het te onderzoeken lichaamsdeel wat (koude) gel aangebracht en vervolgens gaat de vaatlaborant met de transducer over de huid om de bloedvaten in kaart te brengen. Op de monitor worden de bloedvaten afgebeeld en er wordt in zwart/wit beeld gekeken naar mogelijke afwijkingen zoals kalkafzettingen of  verwijde gedeelten in een bloedvat.  Met behulp van de Doppler kunnen de bloedvaten op het scherm ingekleurd worden (rood en blauw) en kan worden gekeken naar de stroomrichting, het stromingspatroon en stroomsnelheden van het bloed in de bloedvaten. Met deze techniek kunnen onder andere verstoppingen, vernauwingen en spataderen in beeld worden gebracht.

De afbeeldingen worden vastgelegd in de computer en aan de arts doorgegeven. Afhankelijk van welke bloedvaten onderzocht moeten worden duurt het onderzoek tussen 15 en 45 minuten. Na het onderzoek kan het voorkomen dat u, vanwege het liggen op de onderzoeksbank, wat duizelig bent. U moet daarom eerst rustig overeind komen en indien u zich goed voelt mag u zich weer aankleden.

De dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek bent u tien minuten voor het afgesproken tijdstip aanwezig.

Voorbereiding

Het is van belang om goed uitgerust het onderzoek te starten. Als u net flink heeft gelopen kan de uitslag bij een onderzoek aan de benen worden beïnvloed.

Het beste is om vijftien minuten voor het onderzoek niet (of nauwelijks) te lopen. Bij onderzoek aan de benen moet u de schoenen/sokken en de broek/rok uittrekken. Als u steunkousen of bandages draagt kunt u die op de dag van het onderzoek beter niet aantrekken.

Bij onderzoek aan de armen of de hals kunt u het beste gemakkelijk zittende kleding aantrekken (dus geen dikke hoge coltrui, nauwsluitende blouse /shirt).

De uitslag

De uitslag wordt zo snel mogelijk naar uw behandelend arts gestuurd; meestal dezelfde dag, doch uiterlijk binnen een week. In sommige gevallen gaat u gelijk na het onderzoek weer terug naar de arts met de uitslag van het onderzoek. De arts informeert u over de uitslag. Uiteraard wordt de uitslag eerder aan de arts doorgegeven indien hiervoor aanleiding bestaat.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stel uw vragen voor of tijdens het onderzoek aan de vaatlaborant. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.