U bent door uw huisarts of specialist doorverwezen naar de Valpolikliniek (Valpoli) van Adrz. In deze folder vertellen we wat deze polikliniek inhoudt en wat u van ons mag verwachten.
Veelvoorkomend probleem
Vallen is een veel voorkomend probleem bij ouderen en kan ernstige gevolgen hebben. Een valpartij kan leiden tot lichamelijke schade zoals botbreuken en kneuzingen, maar vaker nog tot angst voor vallen, met als gevolg steeds minder lopen, verlies van zelfstandigheid en eenzaamheid.
Oorzaak onderzoeken
Bij het bepalen van de juiste behandeling en voorlichting speelt de oorzaak van het vallen een grote rol. Een val wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende dingen, zoals verminderde spierkracht, slechter zien, gebruik van verschillende medicijnen en een gevaarlijke thuissituatie.
Op de Valpoli willen we samen met u onderzoeken wat de oorzaak is van uw vallen. Waar mogelijk krijgt u adviezen hoe u hiermee om kunt gaan, zodat de kwaliteit van leven zo goed mogelijk blijft.
Team van deskundigen
Op de Valpoli wordt u onderzocht door een team van deskundigen:
- Een geriater – dit is een medisch specialist voor ouderen.
- Een verpleegkundige geriatrie – dit is een verpleegkundige gespecialiseerd in zorg voor ouderen.
- Een fysiotherapeut – deze richt zich met name op beweging, balans en spierkracht.
Valpoli
Voorbereiding
Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich aan bij de aanmeldzuilen in de centrale hal. Op de Valpoli heeft u (in willekeurige volgorde) een afspraak met de geriater (arts), verpleegkundige en fysiotherapeut.
De arts heeft een gesprek met u en doet bij u een lichamelijk onderzoek. De verpleegkundige meet onder nadere uw bloeddruk en vult samen met u een aantal vragenlijsten in. De fysiotherapeut doet onderzoeken gericht op beweging, balans en spierkracht.
Na afloop van deze afspraken wordt indien nodig een hartfilmpje (ECG) gemaakt en wordt bloedonderzoek gedaan.
Het hele bezoek duurt ongeveer 3,5 uur. Soms is het nodig dat u op een andere dag terugkomt voor aanvullende onderzoeken. U krijgt de afspraak hiervoor per post of de polikliniekassistente belt u om een afspraak te maken.
Bezoek Valpoli
Wilt u voor uw bezoek aan de Valpoli het volgende meenemen:
- Uw identiteitskaart
- Alle medicijnen die u gebruikt of een recent medicatieoverzicht van uw apotheek
- Uw bril of gehoorapparaat, als u deze heeft
- Uw loophulpmiddel, als u dit heeft
Wij raden u aan om stevige schoenen aan te doen en om makkelijk zittende kleding aan te trekken waarin u zich goed voelt.
De arts en de verpleegkundige willen ook graag met iemand spreken die u goed kent, bijvoorbeeld een familielid. Kunt u ervoor zorgen dat er iemand met u meekomt? Wij raden u aan om deze folder ook aan uw begeleider te laten lezen.
Uitkomsten onderzoek
Er wordt met u een afspraak gemaakt bij de geriater om de uitslagen en het behandelplan met u en uw familie/begeleider te bespreken en in gang te zetten. Dit gesprek duurt ongeveer 30 minuten. De geriater informeert daarna uw huisarts of verwijzend specialist via een brief met de uitslagen, conclusies en adviezen, waarna u meestal terugverwezen wordt naar uw huisarts. In enkele gevallen blijft een controle op de Valpoli noodzakelijk.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar de afdeling Geriatrie via 088 125 45 00. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.