Om een voedselvergiftiging te voorkomen is het belangrijk dat u eten niet besmet is of wordt met ziekmakende bacteriën.
Met name tijdens de behandeling tegen kanker moet u goed op de voedselveiligheid letten, want u bent dan extra kwetsbaar voor een voedselvergiftiging.
Tips om een voedselvergiftiging te voorkomen
- Was u handen regelmatig. Doe dit voordat u eten klaarmaakt, na het aanraken van rauw vlees en rauwe groente en voor het eten.
- Was u handen na ieder toiletbezoek en na het aanraken van (huis)dieren.
- Gebruik schoon keukengerei.
- Spoel de snijplank en het mes waarmee rauw vlees is gesneden af met heet water.
- Vervang vaatdoekjes elke dag.
- Vervang handdoeken en theedoeken regelmatig.
- Was vaatdoekjes op minimaal 60°C in de (vaat)wasmachine.
- Hang natte doeken uit zodat ze kunnen drogen.
- Gebruik keukenpapier voor hele vieze oppervlakten.
- Gebruik liever geen afwasspons, daar blijven te veel bacteriën in zitten. Kies in plaats daarvan voor een staalspons of afwasborstel.
- Was groente en fruit grondig onder stromend water.
- Houd rauw en klaargemaakt eten apart. Gebruik snijplanken, messen en ander keukengerei die in aanraking zijn geweest met rauw eten niet meer voor ander eten.
Meer informatie over voedselveiligheid
- voedingscentrum.nl (zoekterm veilig eten, bewaarwijzer)
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of ontstaan er na de behandeling onverhoopt problemen waarover u zich zorgen maakt, dan kunt u bellen naar Dietetiek via 088 125 00 00 of stuur een e-mail naar dietetiek@adrz.nl. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.
Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.