VRE-dragerschap
U krijgt deze folder omdat u drager bent van een ‘VRE-bacterie’ (Vancomycine Resistente Enterokok). In deze folder leest u wat VRE precies is, wat de maatregelen zijn en wat u kunt doen om verspreiding te voorkomen.
Wat is VRE?
De Vancomycine Resistente Enterokok, kortweg VRE, is een enterokok. Enterokokken behoren tot de normale darmflora van de mens en zijn normaal gesproken niet ziekmakend. De VRE-bacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar kan bij mensen met een verminderde weerstand leiden tot een infectie. De VRE-bacterie is resistent (ongevoelig) voor behandeling met gebruikelijke antibiotica.
Wat betekent het als ik een VRE bij me draag?
Gezonde mensen merken niets van de aanwezigheid van VRE. En de bacterie kan op natuurlijke wijze weer uit het lichaam verdwijnen. Wanneer uw weerstand verzwakt is, kan VRE soms infecties veroorzaken. In dat geval krijgt u speciaal daarvoor bestemde antibiotica.
Maatregelen in Adrz
Patiënten die VRE-drager zijn, verplegen we in ‘contact PLUS isolatie’ op een éénpersoonskamer. Meer weten over de isolatievormen? Kijk op https://www.adrz.nl/afdelingen-specialismen/infectiepreventie/. Tijdens de isolatieperiode mag u de kamer alleen verlaten voor medisch noodzakelijke handelingen en onderzoeken. Verpleegd worden in isolatie is vaak niet prettig. Misschien vindt u de maatregelen vervelend. Toch vragen wij uw begrip hiervoor. Deze zijn bedoeld om andere patiënten, ziekenhuismedewerkers en bezoekers te beschermen.
Hoe verspreidt VRE zich?
In situaties waar veel antibiotica wordt gebruikt (bijvoorbeeld in ziekenhuizen) is de kans groter dat u met VRE besmet wordt. De antibiotica bestrijden de gevoelige bacteriën waardoor ongevoelige bacteriën zoals VRE de plaats innemen van de gevoelige bacteriën. VRE wordt overgedragen door intensief (lichamelijk) contact met een patiënt die VRE bij zich draagt, of met zijn omgeving. Maatregelen om overdracht te voorkomen, zijn gericht op het voorkomen van contact met de huid, lichaamsvloeistoffen en de omgeving van de patiënt.
Uw bijdrage: Handhygiëne
Een goede handhygiëne kan voorkomen dat bacteriën zich via de handen verspreiden naar andere oppervlakken en materialen. U kunt uw handen desinfecteren met handalcohol of wassen met water en zeep. U wast uw handen in ieder geval altijd:
- Na toiletbezoek, ook als dit een po/urinaal is;
- Voor het (bereiden van) eten;
- Na hoesten of niezen;
- Als de handen zichtbaar vies zijn;
- Als de handen plakkerig aanvoelen.
In andere gevallen volstaat desinfectie met handalcohol. Raak met uw handen nooit open wonden, katheters, drains, infusen en verbanden aan.
Naar huis
Als u drager bent van de VRE-bacterie dan kunt u alles blijven doen wat u daarvoor ook deed. Het is wel belangrijk om goed uw handen te wassen na elk toiletbezoek. Uw behandelend arts/verpleegkundige brengt eventuele nazorg/thuiszorg op de hoogte van uw dragerschap. Indien nodig nemen zij zelf maatregelen als zij bij u langskomen.
Registratie
Als er bij u sprake is van VRE maken wij daar een aantekening van in uw digitale dossier. Ziekenhuismedewerkers zien dit als zij uw patiëntgegevens bekijken. Zo weten zij direct welke isolatievorm nodig is. Ook brengen we uw behandeld arts en huisarts op de hoogte.
Beëindiging isolatiemaatregelen
Door controlekweken af te nemen, kan in het laboratorium worden onderzocht of u nog drager bent van de VRE. Om zeker te weten dat u de resistente bacterie niet meer bij u draagt, moeten vijf kweken, afgenomen op verschillende momenten, negatief zijn (dat wil zeggen dat de bacterie na onderzoek niet meer is aangetroffen). U krijgt kweeksets thuisgestuurd om kweken af te nemen, meestal na één jaar. Als in deze kweeksets geen VRE bij u is aangetroffen, krijgt u een VRE-vrijverklaring. Dan hoeft u niet meer in isolatie.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts of verpleegkundige. Voor algemene vragen over VRE kunt u contact opnemen met Infectiepreventie via 088 125 44 50. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.