Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Deze folder geeft u meer informatie over de afdeling Oncologie/Hematologie Het is goed u te realiseren dat de situatie voor u persoonlijk anders kan zijn dan beschreven.

Welkom op de afdeling Oncologie/Hematologie

Wanneer u vragen heeft over de inhoud van deze folder, dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundigen. Ook als u suggesties heeft ter verbetering of ter aanvulling hoort het team van afdeling Oncologie/Hematologie dat graag. Verpleegkundigen, artsen, patiënten en alle anderen kunnen mannen of vrouwen zijn. Ter wille van de leesbaarheid gebruiken we in de tekst het persoonlijke voornaamwoord zij.

De bezoektijd is dagelijks van 11.00 uur tot 12.00 uur en van 19.00 uur tot 20.00 uur. Ter wille van de rust van u zelf, maar ook van uw medepatiënten, vragen wij u niet meer dan twee personen tegelijk te laten komen.

Waar bent u opgenomen?

U bent opgenomen op verpleegafdeling Oncologie/Hematologie. De afdeling bestaat uit één vleugel en bevindt zich op de eerste verdieping van het ziekenhuis.

Bereikbaarheid

Om overlast bij medepatiënten te voorkomen verzoeken wij u om (telefoon)gesprekken na 22.00 uur te beperken. De afdeling is 24 uur per dag rechtstreeks bereikbaar via telefoonnummer 088 125 44 57.

Bij opname wordt met u besproken wie er van de familie/naasten als contactpersoon fungeert. Dit betekent in de praktijk dat de verpleegkundige alleen informatie geeft aan deze contactpersoon. Wij verzoeken familie/naasten hun vragen om zoveel mogelijk te bundelen en tijdens bezoektijd overdag te stellen.

De contactpersoon kan telefonisch contact opnemen met de afdeling. Bij voorkeur na 10.30 uur, maar niet tussen 15.00 uur en 16.00 uur tijdens de overdracht.

Afdeling G

Afdeling G bestaat uit Verpleegafdeling Oncologie/Hematologie en een dagbehandeling Oncologie/Hematologie.

De verpleegafdeling beschikt in totaal over twaalf bedden, verdeeld over een- en vierpersoonskamers. Bij alle kamers zijn douche en toilet aanwezig. Voor uw bezoek is er een toilet op de eerste verdieping in de hal (bij de rode bankjes). U kunt gebruik maken van de familiekamer op de afdeling.

Opname op de afdeling

Op afdeling Oncologie/Hematologie worden patiënten om diverse redenen opgenomen. Opnameperiode en behandeling is per patiënt verschillend. Specifiek willen we nog noemen de patiënten die een autologe stamceltransplantatie in het Erasmus MC hebben ondergaan. Zij worden volgens protocol op een eenpersoonskamer verpleegd gedurende de gehele opname.

Het verpleegkundig team bestaat uit (oncologie-hematologie) verpleegkundigen die ervaren en betrokken zijn bij de hematologische-oncologische patiënt. Kom gerust met vragen en opmerkingen naar ons toe.

Disciplines waarmee u te maken krijgt

Tijdens uw verblijf op afdeling Oncologie/Hematologie krijgt u met veel mensen te maken zoals medepatiënten, hoofdbehandelaar, artsen, oncologie(hematologie)verpleegkundigen, verpleegkundigen, voedingsassistenten.

Verder kunt u ook in contact komen met bijvoorbeeld:

  • analist van het laboratorium voor bloedafname
  • röntgenlaborant
  • vrijwilligers, zij verzorgen het fruit
  • medewerker van de Algemene Ondersteunende dienst Verpleging, zij verzorgen het patiëntenvervoer
  • geestelijk verzorger, psycholoog, maatschappelijk werk
  • huishoudelijke dienstverlening
  • fysiotherapeut
  • transferverpleegkundige

Uw regiebehandelaar

Eén van de oncologen/hematologen is uw regiebehandelaar. De regiebehandelaar is uw behandelend arts die u tegenkomt tijdens uw poliklinische afspraken. Tijdens uw opname kunt u naast uw regiebehandelaar ook andere oncologen/hematologen tegenkomen op de afdeling.

Specialisten

Op de afdeling werken zes oncologen/hematologen. Het kan voorkomen dat u een andere oncoloog/hematoloog te zien krijgt tijdens uw opname dan op de polikliniek. Dit heeft te maken met andere werkzaamheden van de artsen. Zij werken echter zo nauw samen dat elke arts van uw situatie op de hoogte is.

Het verschil tussen een oncoloog en een hematoloog:

  • Een oncoloog biedt zorg aan patiënten met verschillende soorten kanker.
  • Een hematoloog houdt zich bezig met bloed en lymfklier ziekten.

Uw behandelend specialist heeft de mogelijkheid met andere specialisten te overleggen. Zodoende kunt u ook met andere specialisten te maken krijgen, die bij u een consult (medebehandeling) doen.

Visite lopen

Op doordeweekse dagen komt een specialist vijf keer per week bij u aan het bed. De hele week ziet u dezelfde arts (afdelingsdienst). Er is dan gelegenheid om verschillende zaken te bespreken. Voor u is het een goede gelegenheid om vragen te stellen. U kunt eventueel van tevoren uw vragen opschrijven en/of voorbespreken met uw verpleegkundige.

Zorg ervoor dat u rond het tijdstip waarop uw specialist visite komt lopen op de afdeling aanwezig bent (09.00 uur tot 11.00 uur). Tevens zijn alle relevante gegevens over u in de rapportage en het medisch dossier vermeld. U ziet dus niet elke dag uw eigen oncoloog/hematoloog maar het beleid is bij iedere arts bekend.

Op woensdag worden alle patiënten besproken met alle oncologen/hematologen en uw verpleegkundige. Het zogenaamde multidisciplinaire overleg. Dit betekent dat alle oncologen/hematologen en de desbetreffende verpleegkundige rond de tafel zitten en uw opname uitgebreid bespreken en het beleid uitzetten voor de komende dagen.

Op woensdag wisselen de artsen ook van de afdelingsdienst. De arts die de voorgaande week de afdelingsdienst heeft gehad komt met de arts die de afdelingsdienst overneemt bij u langs aan bed. In het weekend komt er in principe geen arts langs. Er zijn situaties waarin de verpleegkundige het nodig vindt een arts te laten komen die in het ziekenhuis aanwezig is. Als u en uw familie een aantal zaken met uw specialist wensen te bespreken kunt u daarvoor een afspraak maken via de verpleegkundige die op dat moment voor u zorgt.

Verpleegkundigen

Het team van afdeling Oncologie/Hematologie bestaat uit oncologieverpleegkundigen, hematologie verpleegkundigen, algemeen verpleegkundigen (in opleiding), en oncologieverpleegkundigen in opleiding.

De werktijden van de verpleegkundigen zijn:

  • Dagdienst 07.30 uur tot 16.00 uur
  • Avonddienst 15.15 uur tot 23.45 uur
  • Nachtdienst 23.15 uur tot 07.45 uur

Verpleegkundige zorg

Om zoveel mogelijk aan de individuele zorgvraag van iedere patiënt tegemoet te komen werken wij patiëntgericht. Dat wil zeggen dat elke verpleegkundige een bepaald aantal patiënten krijgt toegewezen. Voor u betekent het, dat er dagelijks één vaste verpleegkundige is die overdag voor u zorgt en bij wie u terecht kunt met al uw vragen. Wanneer uw verpleegkundige afwezig is neemt een andere verpleegkundige de zorg voor u over.

Zoals reeds eerder aangegeven maakt uw verpleegkundige afspraken met u over activiteiten die u zelf kunt (blijven) doen en welke de verpleegkundige van u overneemt. Wij streven ernaar dat u zo snel mogelijk op een verantwoorde wijze weer voor u zelf kunt zorgen zodat u weer zelfstandig en onafhankelijk bent.

Dat kan betekenen dat u zelf een aantal gegevens bijhoudt, bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht die u per 24 uur drinkt. Het is niet noodzakelijk dat u gedurende uw gehele verblijf gekleed bent in nachtkleding. Wanneer uw situatie dat enigszins toelaat bevelen wij u het dragen van de gewone kleding van harte aan.

Dossier

Het is mogelijk om uw eigen dossier te lezen. In het kader van de Wet op de Persoonsregistratie kunt u gebruik maken van uw recht op inzage, correctie en vernietiging. Wilt u hierover meer informatie dan kunt u terecht bij uw behandelend specialist of uw verpleegkundige.

Voor medische vragen kunt u bij uw behandelend arts terecht. Vragen over het verpleegkundige dossier kunt u, bij voorkeur overdag, stellen aan uw verpleegkundige.

Voedingsassistenten

De voedingsassistent zorgt ervoor dat aan u maaltijden, dranken en eventuele tussenmaaltijden worden verstrekt. Mocht u vragen, opmerkingen of specifieke wensen hebben over eten, drinken dan kunt u terecht bij uw verpleegkundige. Zij neemt contact op met de voedingsassistent. Uw familie/naasten kunnen mee eten, hiervoor kan een QR-code op de menukaart gescand worden. De voedingsassistent kan u hiermee helpen.

Fysiotherapeut

Op de afdeling zijn fysiotherapeuten werkzaam. Indien uw arts of verpleegkundige fysiotherapie noodzakelijk vindt, dan bespreekt zij dit met u. Als u thuis al fysiotherapie kreeg, dan kan de behandeling in het ziekenhuis worden voortgezet. Na ontslag bestaat de mogelijkheid (in overleg met uw arts en de fysiotherapeut) om poliklinisch of thuis verder te gaan met fysiotherapie.

Diëtist

Als uw arts een aanpassing aan uw voeding nodig vindt, komt de diëtist bij u langs om dit met u te bespreken. Mocht u vanuit thuis al een dieet hebben dan kan zij deze voortzetten.

Transferverpleegkundige

Zowel uw arts als de verpleegkundige overleggen met u over een nabehandeling of extra verzorging (bijvoorbeeld ondersteuning bij bepaalde werkzaamheden of bij problemen), indien er in uw directe omgeving geen mensen zijn die u kunnen helpen.

Uw verpleegkundige kan contact voor u opnemen met een transferverpleegkundige. Een transferverpleegkundige zorgt ervoor dat de overgang (transfer) van de verpleegkundige zorg in het ziekenhuis naar de thuissituatie goed verloopt. In een gesprek met u en eventueel uw familie/verzorgende bespreekt zij welke vorm van thuishulp noodzakelijk/mogelijk is. Zij stelt ook de indicatie die nodig is voor de zorg na ontslag uit het ziekenhuis. Als blijkt dat u zoveel zorg nodig heeft dat u niet terug naar huis kunt, dan stelt zij de indicatie voor een opname in een verzorgings- of verpleeghuis.

De dagindeling

De dagindeling is voor iedere patiënt verschillend. Immers bij de ene patiënt vinden er meer activiteiten plaats dan bij een andere patiënt. Ook is de dagindeling afhankelijk van onderzoeken of ingrepen. Om u een idee te geven wat u kunt verwachten hier een overzicht van enkele vaststaande gebeurtenissen.

Bezoek

Voor de rust van uzelf, maar ook van uw medepatiënten, zijn er maximaal twee bezoekers per bezoekronde toegestaan. U dient er rekening mee te houden dat twee bezoekers per persoon al belastend kunnen zijn voor uzelf en uw medepatiënt.

Medicatie

Als u thuis medicijnen gebruikt komt bij opname een medewerker van de apotheek een medicatieverificatie-gesprek voeren. Op deze manier kunnen de dosering en medicijnnaam juist genoteerd worden en krijgt u de medicatie verstrekt zoals u thuis gewend bent. Sommige medicatie, zoals orale chemotherapie dient u van thuis mee te nemen. Desgewenst wordt de huisarts gevraagd een actueel overzicht te geven.

In het ziekenhuis is uw behandelend specialist verantwoordelijk voor het voorschrijven van medicijnen. Zij beoordeelt of u thuismedicatie wel of niet moet blijven gebruiken. Ook is zij degene die opdracht geeft voor nieuw te starten medicatie.

Uw verpleegkundige kan uw vragen beantwoorden over de namen, (bij)werking en tijdstippen van inname van uw medicatie. Neem bij twijfel nooit medicijnen in, maar overleg met uw verpleegkundige als iets niet duidelijk is.

Onderzoeken

In het ziekenhuis kan een groot aantal onderzoeken verricht worden. Onderzoek wordt gedaan om de oorzaak van klachten te vinden of om het effect van een behandeling te meten. Het is uw behandelend specialist die, in samenspraak met u, het besluit tot een operatie neemt of de onderzoeken bepaalt en aanvraagt. Zij legt u de noodzaak uit, het doel en de wijze van het onderzoek of de ingreep. Zij is ook degene die u informeert over de uitslag. De verpleegkundige begeleidt u zo nodig voor en na het onderzoek en/of ingreep. Onderzoeken en operaties vergen verschillende voorbereidingen. De verpleegkundige informeert u hierover. Van verschillende onderzoeken en ingrepen bestaan folders, deze zijn te vinden op www.adrz.nl.

Nuchter zijn

Dit betekent dat u na een bepaalde tijd niet meer mag eten, drinken en roken. Ook mag u geen medicijnen innemen, behalve wanneer daarvoor door uw behandelend specialist toestemming is verleend. Uw verpleegkundige en/of specialist geeft u hier informatie over.

Het ontslag

Het moment van ontslag uit het ziekenhuis wordt in overleg met u, uw verpleegkundige en behandelend specialist besloten. We streven ernaar dat u dit minimaal een à twee dagen van tevoren weet.

Wanneer dat nodig is, wordt er met anderen buiten het ziekenhuis overlegd, bijvoorbeeld familieleden, de wijkverpleegkundige of de huisarts zodat u na uw ontslag de juiste zorg krijgt. Dit wordt geregeld door de transferverpleegkundige.

Uw specialist schrijft een digitale overdracht aan uw huisarts, stuurt digitale recepten naar uw apotheek en informeert u over eventuele beperkingen na ontslag zoals leefregels, dieet en medicijngebruik.

Tot slot krijgt u van uw verpleegkundige een aantal benodigdheden voor na ontslag mee:

  • Afsprakenkaart
  • Indien nodig een formulier voor bloedafname
  • Eventuele overdracht voor fysiotherapie of diëtist. Andere overdrachten naar thuiszorg, verpleeg- of verzorgingshuis worden digitaal verzonden.

Tijdstip van ontslag

Op de afgesproken ontslagdatum kunt u in de loop van de dag naar huis. Het precieze tijdstip van ontslag kunt u vragen aan uw verpleegkundige.

Wij benadrukken dat er tussen het moment van het ontslagbericht en het werkelijk vertrek enige tijd nodig is om al uw ontslagzaken in orde te kunnen maken!

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u bellen naar afdeling Hematologie/Oncologie via 088 125 44 57. Buiten werktijden kunt u bellen naar de Afspraakcentrale van Adrz via 088 125 00 00. Zij verbinden u door met de betreffende afdeling.

Wilt u een afspraak maken, annuleren of verzetten? Neem dan contact op met de Afspraakcentrale via 088 125 00 00 of via het contactformulier.