Adrz

Uitkomsten Patiëntenpanel Adrz

Thuistoediening en thuismonitoring

De Cliëntenraad vroeg het Adrz Patiëntenpanel naar het gebruik van applicaties voor het thuis monitoren van de gezondheid en naar de eventuele voorkeur om, als dat kan, thuismedicatie toegediend te krijgen. Het panel kreeg stellingen voorgelegd die betrekking hebben op het al dan niet hebben van een voorkeur voor het steeds meer organiseren van zorg dichtbij de patiënt.

Opzet panelonderzoek

We vroegen de panelleden of ze prettig vinden om in de nabije toekomst gebruik te maken van thuismonitoring- en thuistoedieningsmogelijkheden, wat ze thuis nodig denken te hebben, welke weerstand, maar ook voordelen er aan thuismonitoring en thuistoediening kunnen zitten en hoe men tegen de verschillende aspecten van dit soort technologische oplossingen aankijkt. Bijna 150 respondenten hebben de enquête ingevuld. Zevenenzeventig procent van de respondenten is 55 jaar of ouder.

Conclusies

Uit het onderzoeken kwamen een aantal belangrijke conclusies, die we graag terugkoppelen:

  • Hoge mate van interesse: een aanzienlijk deel van de deelnemers geeft aan dat zij het gebruik van thuismonitoring en thuistoediening als positief ervaren of zouden overwegen. Er is waardering voor de mogelijkheid om in de eigen omgeving zorg te ontvangen, wat bijdraagt aan comfort en het ontlasten van zorginstellingen.
  • Noodzaak voor ondersteuning: veel deelnemers hebben behoefte aan duidelijke instructies en gebruiksvriendelijke technologie om effectief gebruik te kunnen maken van deze diensten. Er is ook vraag naar begeleiding, vooral onder oudere respondenten en mensen met minder digitale vaardigheden.
  • Weerstand en zorgen: er zijn zorgen over mogelijke nadelen, zoals de angst voor verminderde persoonlijke zorg en het risico op isolatie van zorgprofessionals. Ook privacy en de beveiliging van gegevens zijn terugkerende punten van zorg.
  • Technische problemen: enkele respondenten melden frustratie over de technologie, zoals apps die vastlopen, wat leidt tot weerstand tegen het gebruik ervan.
  • Positieve ervaringen: degenen die al ervaring hebben met thuismonitoring of thuistoediening zijn over het algemeen tevreden en benadrukken de voordelen van eigen regie en minder afhankelijkheid van ziekenhuisbezoeken.

Samenvattend

Hoewel er veel potentie en interesse is voor thuismonitoring en thuistoediening, blijven begeleiding, gebruiksvriendelijke technologie en zorgen over privacy en de continuïteit van zorg belangrijke aandachtspunten

Suggesties en open antwoorden

In de enquête kregen bij veel vragen respondenten de mogelijkheid om open antwoorden toe te voegen. Een aantal van deze antwoorden willen we graag delen.

Op de vraag ‘Wat heeft u nodig om gebruik te gaan maken van thuismonitoring en thuistoediening?’ waren een duidelijke instructie en terugkoppeling van de zorgverlener de meest ingevulde antwoorden. In de open antwoorden kwam daarnaast ook terug dat een combinatie ideaal zou zijn.

Opvallend is dat op de vraag ‘Waar zit voor u de grootste weerstand tegen thuismonitoring en thuistoediening en welke nadelen ziet u hierin?’ veel respondenten in de open antwoorden aangeven geen weerstand te hebben. Daarnaast wordt het gebrek aan persoonlijk contact met zorgverleners en de angst voor technische problemen genoemd als redenen van weerstand.

Het belangrijkste voordeel van thuismonitoring en thuistoediening is toch wel het minder reizen en het besparen van tijd. In de open antwoorden komen onder andere de toch al overbelaste zorg ontlasten voorbij en het comfort van de eigen omgeving.

Opmerkingen en suggesties van de respondenten spitsen zich vooral toe op leeftijd in combinatie met technologie, maar ook laaggeletterdheid en digibeten worden aangestipt. Er wordt ook regelmatig gevraagd om extra uitleg, het liefst in de vorm van filmpjes.

Het volledige rapport kunt u hier downloaden.

Aanmelden Adrz Patiëntenpanel

Heeft u interesse om deel te nemen aan het Adrz Patiëntenpanel? Dan kunt u zich hier aanmelden.

Andere betrokken disciplines

  • Gespecialiseerde verpleegkundigen: op de afdeling werken verschillende gespecialiseerde verpleegkundigen, zoals een WSD (wond, stoma en decubitus) verpleegkundige, diabetesverpleegkundige, geriatrische verpleegkundige.
  • Consulenten van het pijnteam: zijn mede verantwoordelijk voor de pijnbestrijding na een operatie.
  • Vrijwilligers: incidenteel zijn er vrijwilligers aanwezig. Zij verzorgen uw bloemen en maken fruit voor u klaar.
  • Diëtist: als u ter ondersteuning van de behandeling een dieet moet volgen, stelt de diëtist in overleg een dieet op met u.
  • Fysiotherapeut: de fysiotherapeut begeleidt u indien nodig bij het doen van oefeningen die de bewegingsmogelijkheden van uw gewrichten en spieren vergroten.
  • Ergotherapeut: indien nodig komt de ergotherapeut bij u langs om samen met u naar mogelijkheden om uw dagelijkse activiteiten weer op te pakken.
  • Logopedist: u krijgt met de logopedist te maken als u problemen ondervindt met het spreken of slikken door ziekte of een beperking.
  • Transferverpleegkundige: de transferverpleegkundige zorgt ervoor dat de overgang van de verpleegkundige zorg in het ziekenhuis naar de thuissituatie of elders goed verloopt.
  • Dienst geestelijke verzorging: geestelijk verzorgers begeleiden mensen op het gebied van zin en betekenis. Zij zijn er voor mensen van alle levensovertuigingen.

Voedingsassistenten

De voedingsassistenten zijn overdag en in de avond aanwezig voor het serveren van de maaltijden en drinken. Wanneer u een voedselallergie heeft of een bepaald dieet volgt kunt u dit bij de verpleegkundigen aangeven. Het is voor uw naasten mogelijk om mee te eten met de lunch en het avondeten. Wilt u hier gebruik van maken, geef dit dan door aan de voedingsassistentes of verpleegkundigen.

Stagiaires

Op onze afdeling zijn verpleegkundigen in opleiding aanwezig die voor een periode van 20 weken tot een jaar stage lopen. De stagiaires zijn derde- en vierdejaars leerlingen van de opleidingen mbo en hbo Verpleegkunde en komen van verschillende scholen. Tijdens uw verblijf is de kans dus groot dat u met deze stagiaires kennis maakt.

Op de kamers is één stagiaire en één gediplomeerde verpleegkundige aanwezig. De stagiairs werken onder supervisie van deze gediplomeerde verpleegkundige en worden intensief begeleid bij het verlenen van de zorg, wat de begeleiding intensiever maakt dan bij een reguliere stage. Na de eerste weken van hun stage gaan ze onder deze begeleiding zelfstandig verplegen. De begeleidende gediplomeerde verpleegkundigen zijn allemaal geschoold als werkbegeleider en coach.

Verpleegkundigen

Op de afdeling werken 24 uur per dag verpleegkundigen. De verpleegkundigen verlenen patiëntgerichte zorg. Dit betekent dat u per dienst zoveel mogelijk met dezelfde verpleegkundige te maken heeft. Soms kan het nodig zijn dat er hulp geboden wordt door andere verpleegkundigen van de afdeling.

Teamleiders

De teamleiders zijn verantwoordelijk voor de planning van de activiteiten op de afdeling. Wanneer u zaken niet met de verantwoordelijke verpleegkundige kunt bespreken, kunt u naar de teamleiders vragen.

Physician assistant

De physician assistant (PA) is een medisch professional die zelfstandig medisch-ondersteunende handelingen van een specialist overneemt, zoals bij het uitvoeren van lichamelijke onderzoeken en het voorschrijven van bepaalde medicatie. De physician assistant werkt altijd onder supervisie van de specialist, die eindverantwoordelijk blijft voor uw behandeling.

Dienstdoende specialist

Overdag is er altijd één dienstdoende specialist per specialisme verantwoordelijk voor de patiënten op de afdeling. Deze specialist loopt visite en voert gesprekken met u en uw naasten. Buiten kantooruren heeft er altijd één van de specialisten dienst. De verantwoordelijkheid voor het medisch beleid wordt door alle specialisten gedeeld.

Heeft u vragen? Dan kunt u deze altijd stellen aan de dienstdoende specialist of verpleegkundige.

Bloedafname: priklocaties en tijden

Prikken bij Adrz of bij een prikpost bij u in de buurt

Voor uw behandeling in Adrz of elders, moet u bloed laten prikken. U kunt hiervoor terecht in Adrz, maar ook bij een (Diagnovum) prikpost bij u in de buurt. We leggen u graag uit hoe dit werkt.

U kunt bij Adrz en de prikposten terecht zonder afspraak. Bloed afnemen wordt veilig en op de juiste manier gedaan door uitsluitend bevoegde medewerkers. Het is uiterst belangrijk is dat de goede persoonsgegevens op de buizen staan. Dit wordt van tevoren volgens strikte regels gecontroleerd. De uitslag van het bloedonderzoek kunt u na 2 dagen terugvinden in Mijn Adrz. Deze uitslag en conclusies worden daarna met u besproken.

Adrz-locaties

U kunt op alle locaties zonder afspraak terecht:

  • Goes: Adrz, ‘s-Gravenpolderseweg 114, maandag t/m vrijdag 7.30-17.00 uur, route 51
  • Vlissingen: Adrz, Koudekerkseweg 88, maandag t/m vrijdag 7.30-17.00 uur
  • Zierikzee: Victoriakliniek, Koning Gustaafweg 2, maandag t/m vrijdag 8.00-10.00 uur en elke maandagmiddag van 14.00 uur tot 15.00 uur.

Wat neemt u mee?

Vergeet uw legitimatiebewijs niet: hiermee kunt u zich aanmelden bij de aanmeldzuil van het ziekenhuis.

Prikpost bij u in de buurt

Adrz werkt samen met Diagnovum voor de bloedafname bij u in de buurt. Op de website van Diagnovum vindt u de dichtstbijzijnde priklocatie en de actuele openingstijden.

Wat neemt u mee naar de prikpost?

  • De labaanvraag van de (huis)arts
  • Uw legitimatiebewijs

Contact

Heeft u nog vragen of onduidelijkheden? Neem dan contact op met de polikliniek waar u een afspraak heeft.

Informatiefilmpje

U bent bezig met de voorbereidingen om te starten met insulinepomptherapie. Het is belangrijk om te weten wat insulinepomptherapie precies inhoudt, wat van u verwacht wordt en wat u van ons mag verwachten. Daarnaast heeft u verdiepende informatie nodig over voeding, materialen, hyper- en hypoglykemie en moet u weten wat u kunt doen in specifieke situaties. Dit wordt allemaal besproken in het filmpje dat u per mail toegestuurd krijgt.

Ziektebeelden Longgeneeskunde

Casemanagers palliatieve zorg

De casemanagers palliatieve zorg zijn Annette Titiheru en Annelieke Back. Zij begeleiden palliatieve patiënten die in Adrz onder behandeling zijn, werken nauw samen met de artsen binnen het palliatieve team en zien erop toe dat afspraken goed op elkaar zijn afgestemd. Annette en/of Annelieke werken van dinsdag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en zijn bereikbaar op 06 83 28 97 60. Als u haar niet kunt bereiken, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Oncologie via 088 125 4457.

Handige websites palliatieve zorg

Wilt u meer lezen over palliatieve zorg en het bespreekbaar maken van uw levenseinde. Bekijk dan de folder Spreek op tijd over uw levenseinde van de KNMG. Deze folder is een handreiking om met de dokter te praten over grenzen, wensen en verwachtingen rond uw levenseinde. Het is niet gemakkelijk om over de laatste fase van het leven te praten, maar het is wel belangrijk. Op de websites Uitbehandeldmaarnietuitgepraat en Ikwilmetjepraten leest u meer over hoe u de laatste fase van uw leven bespreekbaar kunt maken. Op de website van Over Palliatieve Zorg is meer informatie te lezen voor zowel patiënt als zorgverlener. In de onderstaande folders vindt u nog meer informatie die u kan helpen in deze periode:

Handige websites palliatieve zorg

Corina Teunissen Dams

Woonplaats: Kapelle
Ambtelijk secretaris (sinds 2024)

Contact met Diagnovum

Regiocoördinator Max van de Velde

T: 06 25 73 25 47
E: mvandevelde@diagnovum.nl
Bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag

Klantcontact Centrum Diagnovum

T: 088 007 54 02
E: info@diagnovum.nl
Bereikbaar van maandag t/m vrijdag 8.00 -17.30 uur

Voordeel samenwerking

De samenwerking tussen Diagnovum en Adrz zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het Klinisch Chemisch Lab zich kan richten op haar kerntaken. Een ander voordeel is dat de informatie die uit de afgenomen monsters door Diagnovum komt, na analyse in het lab automatisch wordt opgenomen in het elektronisch patiëntdossier. “Als die patiënt dan bij ons in het ziekenhuis komt, is alle nodige informatie direct beschikbaar”, aldus Annemarieke Loot, klinisch chemicus bij Adrz.

Lees het volledige interview met Annemarieke.

Wie is Diagnovum?

Diagnovum is een onafhankelijk partner voor diagnostische zorg in de buurt. In steeds meer regio’s. Met ruim 155 priklocaties in West- en Midden-Brabant en Zeeland neemt ze jaarlijks zo’n 330.000 bloedafnames af voor huisartsen en specialisten. Ze werkt hierbij intensief samen met ziekenhuizen en laboratoria in West- en Midden-Brabant en Zeeland. Diagnovum ontzorgt huisartsen met een breed pakket aan ondersteunende diensten, waardoor ze meer tijd hebben voor de directe patiëntenzorg. Ze faciliteert, verbindt, denkt mee, deelt kennis en stroomlijnt informatie tussen huisartsen, andere eerstelijns aanvragers, specialisten en Diagnovum. Zo versterkt ze de lokale zorgketen en voorkomt ze onnodig hoge kosten door fouten of dubbeldiagnostiek. Bij Diagnovum zijn ruim 200 medewerkers werkzaam.

Preventie voorkeurshouding

Voorkeurshouding is een probleem dat speelt bij baby’s in de eerste levens-maanden. Meteen na de geboorte draaien baby’s hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over. Sommige baby’s blijven hun hoofd telkens naar één kant draaien of houden hun hoofd stil in het midden. Dit wordt een voorkeurshouding genoemd. Daardoor kan het achterhoofd aan de kant waarop hij altijd ligt platter worden. Vaak gaat dit geleidelijk weer over. Soms ook niet of niet helemaal. Ernstig is dit niet, maar het kan er minder mooi uitzien. Door de voorkeurshouding op te heffen zodra deze begint op te vallen, kan de afplatting meestal worden voorkomen of worden verminderd.

De kinderfysiotherapeut kan observeren of uw kind een voorkeurshouding heeft en u tips en adviezen geven om uw kind hier vanaf te helpen.

Prematuur geboren kinderen hebben vaak minder kracht en energie waardoor zelf hun hoofd draaien soms moeilijker gaat. Daardoor kan een voorkeurshouding sneller ontstaan.

Meer informatie leest u in de folder van de GGD.

Prikkelverwerking

De kinderfysiotherapeut van Adrz beoordeeld tijdens de verzorging, het in bad gaan en op wakkere momenten de prikkelbaarheid van het prematuur geboren kind.  Indien het kindje last heeft van de prikkels geeft de fysiotherapeut adviezen hoe de prikkels te beperken om het kindje er beter mee om te kunnen laten gaan. Bijvoorbeeld door een doekje over het kindje te doen in bad zodat het kindje begrenzing heeft. Door het toepassen van een nestje in rust of extra ondersteuning bieden bij de verzorging.

Observeren General Movements

Bij prematuur geboren baby’s observeert de kinderfysiotherapeut de General Movements. Dit is een methode om de hersenfunctie van jonge baby’s te beoordelen. De methode bestaat uit het beoordelen van de kwaliteit van spontaan gegenereerde gegeneraliseerde bewegingen (‘general movements’ (GM’s)).

  • GM’s ontstaan vroeg in de zwangerschap en blijven tot ongeveer de 4e maand na de à-termeleeftijd aanwezig.
  • Normale GM’s worden gekenmerkt door de trias; complexiteit, variatie en een vloeiend bewegingsverloop.
  • Licht afwijkende GM’s, die een lichte disfunctie van het zenuwstelsel weerspiegelen, verlopen niet vloeiend, maar rukkerig of stroef. Duidelijk afwijkende GM’s, die duiden op een ernstige disfunctie van het zenuwstelsel, worden vooral gekenmerkt door het ontbreken van bewegingscomplexiteit en -variatie: de bewegingen worden monotoon en stereotiep.
  • De kwaliteit van de GM’s heeft een duidelijke voorspellende waarde voor de ontwikkeling van het kind.

Kinderfysiotherapie bij prematuur geboren baby’s

Omdat uw kindje prematuur en/of dysmatuur is geboren, is er een kans dat de motorische ontwikkeling vertraagd of afwijkend verloopt. De kinderfysiotherapeut begeleidt u en uw kindje in het stimuleren van een zo optimaal mogelijke motorische ontwikkeling.

Wat is het verschil tussen een prematuur geboren kind en een á terme geboren kind in de motoriek?

Op het eind van de zwangerschap, vanaf ongeveer de 36e/37e week wordt het kind steeds groter en krijgt steeds minder ruimte in de baarmoeder, de armpjes en beentjes worden sterk gebogen en het ruggetje is gekromd. Als het kind rond de 40 weken geboren is, worden de armen en benen in het begin vaak niet helemaal gestrekt. Dit is normaal.

Eerder in de zwangerschap heeft het kind in de baarmoeder nog alle ruimte om te bewegen. Wanneer het prematuur wordt geboren, wordt het kind veel vroeger dan gebruikelijk blootgesteld aan de zwaartekracht. Het is moeilijk om tegen de zwaartekracht in te bewegen. Met de zwaartekracht mee bewegen is veel gemakkelijker als je nog maar weinig spierkracht hebt. Met de zwaartekracht mee bewegen betekent in dit geval vrijwel altijd strekken.

Ex-prematuren zijn meer geneigd om te strekken dan á terme geboren kinderen. Hoe ziet dit (over)strekken eruit?

  • Hoofd naar achteren duwen (in de nek leggen)
  • Schouders naar achteren trekken
  • Rug recht houden
  • Beentjes liggen recht
  • Handen in vuistjes

Veel strekken is niet goed voor de motorische ontwikkeling van een kind. Als uw kind veel strekt krijgt u adviezen om dit te voorkomen/verminderen.

Verder weten we dat prematuur geboren kinderen een grotere kans hebben op het ontwikkelen van een voorkeurshouding en sneller overprikkelt kunnen zijn. Ook hierbij kan de kinderfysiotherapeut begeleiding geven aan ouders en verpleging.

Rinus Davidse

Naam: Rinus Davidse
Woonplaats: Middelburg
Lid (sinds 2023)

 

Ons team

Neuroloog

Een neuroloog is een medisch specialist die gespecialiseerd is in ziekten van de hersenen, de zenuwen, het ruggenmerg en de spieren van de mens. Hoofdpijn, krachtverlies van een ledemaat, dubbelzien of een loopstoornis zijn voorbeelden van klachten waarmee mensen bij een neuroloog komen. De aandoeningen die door een neuroloog behandeld worden zijn onder meer een beroerte (CVA of TIA), migraine, Multiple Sclerose (MS), epilepsie, ziekte van Parkinson of een carpaal tunnel syndroom.

Wat doet de neuroloog?

Luisteren

Allereerst luistert de neuroloog naar uw verhaal; daarna stelt hij aanvullende vragen. Dit is erg belangrijk omdat het verhaal duidelijk kan maken wat er aan de hand zou kunnen zijn en wat voor verder onderzoek verricht nodig is om een diagnose te kunnen stellen.

Kijken

Met het lichamelijke onderzoek kan de neuroloog de meeste functies van de hersenen en de zenuwen testen. Tijdens het uitvoeren van het lichamelijk onderzoek kan de neuroloog hulpinstrumenten gebruiken zoals een stemvork of een reflexhamer. Daarna volgt zo nodig verder onderzoek. Met behulp van een spierzenuwonderzoek (EMG) met elektronische apparatuur kan een zenuw- of spieraandoening aangetoond worden. Een hersenfilmpje (EEG) kan epilepsie opsporen. Deze onderzoeken worden uitgevoerd op de afdeling Klinische Neuro Fysiologie (KNF). Een ruggenprik kan een zenuw- of hersenvliesontsteking aantonen. Verder kan met een scan (MRI of CT) gekeken worden of er bijvoorbeeld een rughernia óf hersentumor zit. Deze beeldvormende onderzoeken vinden plaats op de afdeling radiologie.

Behandelen

Op basis van de uitslagen van het gesprek, lichamelijk onderzoek en de eventuele andere onderzoeken kan er een diagnose gesteld worden. Na het stellen van de diagnose overlegt de neuroloog met u over de inhoud van een eventuele behandeling (bron: Neurologie.nl).

Voor verschillende aandoeningen is er een gespecialiseerd verpleegkundige of een verpleegkundig specialist met een eigen spreekuur.

Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist (VS) werkt zelfstandig en heeft veel kennis van zaken. Een VS combineert medische en verpleegkundige behandelingen. Die combinatie is fijn, want mensen worden steeds ouder, wonen langer thuis en hebben soms meer ziektes tegelijkertijd. In Nederland zijn meer dan 3000 verpleegkundig specialisten aan het werk en dat aantal groeit.

Wat doet de verpleegkundig specialist?

De bevoegdheden van de VS zijn bij wet geregeld. Voorbeelden van medische behandelingen zijn het voorschrijven van medicijnen of het verrichten van kleine ingrepen. Voorbeelden van verpleegkundige behandelingen zijn aandacht voor preventie, mensen helpen met een gezonde leefstijl of hen leren omgaan met hun chronische ziekte en coachen om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. De VS kijkt niet alleen naar de ziekte, maar vooral ook naar de zieke en andere problemen die een rol spelen, zoals sociale omstandigheden en de psychische belasting van een ziekte. De behandeling gaat in overleg met de patiënt en is gericht op de kwaliteit van leven.

Regiebehandelaar

Vaak krijgt iemand zorg van verschillende zorgverleners, bijvoorbeeld van een medisch specialist, psycholoog, verpleegkundige en verpleegkundig specialist. Dan is het belangrijk dat alle zorg op elkaar is afgestemd. Vaak neemt de VS deze rol op zich. Dit wordt de regiebehandelaar genoemd. Vooral in de geestelijke gezondheidszorg komt je de VS als regiebehandelaar tegen.

Verpleegkundig specialist en arts

Een VS werkt zelfstandig, vaak samen met een arts. Dat kan in de huisartsenpraktijk zijn, maar ook in het ziekenhuis, de polikliniek, de geestelijke gezondheidszorg, in de wijk of het verpleeghuis. Bij ingewikkelde ziektes of ingrepen vragen ze een arts om mee te kijken of de zorg over te nemen (bron: Zorgmasters.nl).

Telefoonnummers Oncologie

Van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur:

Dagbehandeling Goes 088 125 45 10
Dagbehandeling Vlissingen 088 125 52 73

Buiten kantooruren, in de avond, nacht en in het weekend:

Afdeling G Oncologie 088 125 44 57
U hoeft NIET eerst de huisartsenpost te raadplegen!

Wanneer u een afspraak wilt afzeggen of verzetten, kunt u bellen met de kuurplanner:

Goes 088 125 40 71
Vlissingen 088 125 50 69