Lekker bewegen op de hometrainer, terwijl het heuvellandschap van Limburg aan je voorbij glijdt. Dat kan met het Fietslabyrint, een programma dat herstellende patiënten in Adrz helpt al fietsend weer in conditie te komen.
Het Fietslabyrint is een programma dat patiënten stimuleert om meer te bewegen. Verschillende afdelingen binnen Adrz beschikken over een hometrainer die is gekoppeld aan een beeldscherm dat een aantrekkelijke fietsroute laat zien. Vanaf de opening van de nieuwe afdeling Heelkunde in mei 2019 staan er daar twee. Daarnaast beschikt de afdeling Cardiologie over een hometrainer met Fietslabyrint, net als de afdeling Oncologie, sinds daar patiënten herstellen van een stamceltransplantatie in Erasmus MC.
Virtueel fietsen door eigen land
De patiënt op de hometrainer heeft met Fietslabyrint de keuze uit een grote variatie aan fietsroutes. Zo kan de patiënt bijvoorbeeld kiezen voor de Bloesemroute, een rondje over de boulevard van Scheveningen of door het heuvellandschap van Limburg. Het programma begint en de patiënt begint te fietsen. Doordat de patiënt fietst terwijl het programma draait, lijkt het alsof de patiënt écht in die omgeving aan het fietsen is. Geluiden van voorbijgangers en vogels kunnen de beleving verder versterken. De bedoeling van het Fietslabyrint is dat de patiënt, door het zien van een aantrekkelijke omgeving op het scherm, zin krijgt om in beweging te komen en te blijven fietsen. Onderweg kan de patiënt kiezen of hij links of rechts afslaat en zijn er andere kleine opdrachtjes toe te voegen om ook de hersenen te stimuleren en het geheugen te trainen.
Fietsen is voor iedereen
Het Fietslabyrint is geschikt voor alle patiënten die in staat zijn om te fietsen. Op de afdeling Heelkunde staan twee verschillende soorten hometrainers: de seniorenhometrainer en een gewone. De seniorenhometrainer heeft een gemakkelijkere instap, waardoor het ook voor minder mobiele patiënten makkelijker wordt om met het programma te trainen. De ervaringen met het Fietslabyrint binnen Adrz zijn erg goed. De patiënten zijn enthousiast en vinden het leuk om iets te doen te hebben tijdens hun herstelperiode. Het is van toegevoegde waarde om op deze wijze patiënten te stimuleren tot beweging.