Iedereen van 55 tot en met 75 jaar wordt uitgenodigd voor het gratis bevolkingsonderzoek darmkanker. Uw ontlasting wordt dan getest op de aanwezigheid van bloed. Wordt er bloed gevonden, dan wordt u doorverwezen naar Adrz voor darmonderzoek op de afdeling Maag-, Darm- en Levergeneeskunde (MDL).
MDL-verpleegkundige Joke Huybregtse legt uit: “Bloed kan betekenen dat er poliepen in de dikke darm zitten met een ontsteking of kanker. Een poliep is meestal een onschuldig bultje, maar in sommige poliepen kan darmkanker ontstaan. Vaak merken mensen niks van foute poliepen. Daarom willen we die poliepen op tijd weghalen, zodat ze geen kanker kúnnen worden.”
Het intakegesprek
Wordt u na het bevolkingsonderzoek doorverwezen naar Adrz, dan komt u eerst bij de MDL-verpleegkundige voor een intakegesprek. Joke: “We vragen de patiënt dan naar andere aandoeningen en ziektes, naar medicijngebruik en we leggen uit wat het inwendig darmonderzoek inhoudt. Ook geven we een schema mee als voorbereiding op het onderzoek. De patiënt moet van tevoren een vezelbeperkt dieet volgen en laxeermiddelen innemen om de darm leeg en schoon te maken. Als er voedselresten achterblijven, kan de MDL-arts de darmwand niet goed zien.”
Het darmonderzoek
Na het intakegesprek wordt een afspraak gemaakt voor het darmonderzoek. “Via een soepele slang met daarin een heel kleine camera bekijkt de MDL-arts de hele binnenkant van de dikke darm. Hij kan tegelijk foto’s maken en kleine ingrepen uitvoeren, bijvoorbeeld stukjes weefsel wegnemen, poliepen verwijderen of afwijkingen wegbranden. Het onderzoek is niet prettig, dus helpen we de patiënt ontspannen en geven hem een roesje, dat is een combinatie van een slaapmiddel en pijnstiller.”
De uitslag
Het weefsel dat de MDL-arts wegneemt tijdens het darmonderzoek wordt in het laboratorium onderzocht op afwijkingen. “Wordt er niets gevonden, dan krijgt de patiënt pas na tien jaar weer opnieuw een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Wordt er darmkanker gevonden dan gaat de patiënt door naar de MDL-chirurg voor verdere behandeling.”