Thuistoediening van medicatie: een innovatief project
Soms komen patiënten tientallen keren per jaar terug naar het ziekenhuis voor het toedienen van hun medicatie. Adrz werkt samen met verschillende organisaties zodat het thuis toedienen van die medicatie steeds vaker mogelijk wordt. Gemakkelijk voor de patiënt die daardoor minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen, efficiënt voor de zorg omdat er meer ruimte ontstaat voor complexe acute zorg die alleen in het ziekenhuis kan plaatsvinden. Het project ontvangt subsidie van ZonMw.
Om de zorg in de toekomst voor iedereen beschikbaar te houden, zoekt Adrz met personeel en partners naar slimme, inventieve mogelijkheden om de zorg te verbeteren. “We zoeken mogelijkheden om zorg op de juiste plek aan te bieden die tegelijk ook minder werkdruk opleveren: passende zorg. Een van die mogelijkheden is het naar huis verplaatsen van het toedienen van allerlei soorten medicatie bij patiënten. Om dit te realiseren hebben we samen met enkele ketenpartners een subsidie via ZonMw Uitvoeringsverzoek ontvangen. Deze subsidie is bedoeld om te onderzoeken welke toedieningen of behandelingen veilig thuis kunnen plaatsvinden en hoe dit het beste kan worden georganiseerd. We zijn heel trots dat we dit samen met thuiszorgorganisaties Allévo, Amarijn, Allerzorg en de ziekenhuisapotheker Scheldezoom Farmacie inmiddels voor vier behandelingen de medicatie thuis kunnen toedienen”, vertelt Monica Smulders, bedrijfskundig manager Beschouwend en opdrachtgever van het project.
Rust voor de patiënt, ruimte in de zorg
Als patiënten minder vaak in het ziekenhuis komen, hebben zij en hun mantelzorgers meer rust omdat ze geen reistijd hebben en in hun eigen omgeving kunnen blijven. Zo hoeven patiënten alleen nog naar het ziekenhuis voor de zorg die daar gegeven moet worden, bijvoorbeeld een controle bij de specialist en scans. Ook worden kwetsbare patiënten zo minder blootgesteld aan infectiebronnen. Hierdoor voorkomen we ziekenhuisopnamen of verergering van de ziekte.
Door samen te werken met de verschillende organisaties, bieden we de juiste zorg op de juiste plek en ontstaat er ruimte in het ziekenhuis voor een betere acute zorg. Monica: “We merken dat patiënten tevreden zijn over hun behandeling en onze medewerkers hebben meer tijd voor specialistischere zorg. Daarnaast ontstaan er ‘andere’ gespreken in de eigen omgeving, omdat er meer privacy is.”
Samen zorgdragen voor thuistoediening
Het begon klein in 2021 met projectleider Brianne Murphy, oncologie verpleegkundige. Brianne: “Met de thuiszorgorganisaties Allévo, Amarijn, Allerzorg en de ziekenhuisapotheker Scheldezoom Farmacie hebben we bepaald welke medicatie goed thuis toegediend kan worden. Het project werd toen al gefinancierd door ZonMw Startimpuls. Voorheen moesten patiënten soms tot wel 24 keer per jaar naar het ziekenhuis komen. Nu kunnen ze voor een deel van deze bezoeken thuisblijven. We hebben een pilot gedaan met verpleegkundigen van Allévo en Amarijn die thuis infusen aanbrachten en een pilot waarin patiënten thuis chemo- en immunotherapie ontvingen onder begeleiding van oncologieverpleegkundigen van Allerzorg en Adrz. Inmiddels zijn er vier behandelingen volledig doorgevoerd om thuis te geven en is het een succesvol project.”
Win-win
Monica: “Thuis toedienen van medicatie is mogelijk voor de planbare zorg en zorg met een laag risico. Het succes van het project komt mede door de gezamenlijke aanpak. Inmiddels hebben we drie blauwdrukken van thuistoediening ontwikkeld met toediening door:
- de patiënt;
- de gespecialiseerd verpleegkundige van een thuiszorgorganisatie;
- de gespecialiseerd verpleegkundige oncologie.
Dankzij de enthousiaste projectteamleden (zowel intern als extern) wordt er een hoge kwaliteit nagestreefd. Zodra duidelijk is of een medicatie thuis toegediend kan worden, doorlopen we deze blauwdrukken. Patiënten bieden we meer rust en verpleegkundigen in het ziekenhuis krijgen een nieuwe wending in hun werk: de zorg wordt specialistischer. En dat zorgt voor een extra uitdaging door een toename van niet-planbare en complexe zorg met een hoog risico. Win-win!”
Al bijna 2.500 uur bespaard
Brianne Murphy: “Met de expertise van de thuiszorgorganisaties bieden we dezelfde kwaliteit. We zorgen dat medewerkers van die organisaties dezelfde scholing en stages krijgen als de verpleegkundigen in Adrz. Bij elk medicijn streven we ernaar om die thuis toe te dienen. De behandelend medisch specialist bepaalt samen met de patiënt of hij in aanmerking komt voor thuistoediening. Een deel van de patiënten blijft de toediening in het ziekenhuis ontvangen vanwege de combinatie met andere afspraken, therapieën of omdat het bij de patiënt thuis niet mogelijk is. Vanaf de start tot eind 2023 hebben we al 2.496 uren bespaard met de eerste vier behandelingen.”
Nog meer medicatie thuis toedienen
De ambitie van Adrz is om zoveel mogelijk medicatietoedieningen naar huis te verplaatsen, zolang het maar veilig kan en financieel haalbaar is. Nieuwe projecten worden begeleid door twee nieuwe projectleiders: Forine Polfliet en Jozine Goudzwaard. Forine: “Inmiddels krijgen patiënten met onder andere astma en osteoporose hun medicatie thuis toegediend. We werken hard om het voor nog meer patiënten te realiseren. Op deze manier dragen we bij aan passende zorg voor iedereen en zorgen we samen voor een gezondere toekomst.”
Meer weten?
Kijk op deze pagina voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden. Heb je vragen? Mail die naar: secretariaat.beschouwend@adrz.nl.