Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Adrz werkt samen met het Erasmus MC in Rotterdam. Daardoor hebben patiënten van Adrz sneller toegang tot academische zorg. En Adrz kan hierdoor ook zelf steeds specialistischer zorg leveren. Zoals immunotherapie, een bijzonder medicijn dat het afweersysteem helpt kankercellen te bestrijden.

“Immunotherapie wordt sinds augustus 2018 verstrekt aan longkankerpatiënten in Adrz”, vertelt oncologieverpleegkundige José van Erk. “Toen ging dat nog onder de vlag van Erasmus, maar sinds januari dit jaar doen wij het zelfstandig. We begonnen met twaalf patiënten. Dat is later verhoogd naar zo’n dertig patiënten per jaar.”

Immunotherapie is ontwikkeld in de academische ziekenhuizen. Patiënten die deze therapie volgen, moesten tot enkele jaren geleden vaak ver reizen voor het medicijn. “Toen wij de therapie voor het eerst gingen geven, hebben de longartsen van Erasmus MC en Adrz vier maanden lang gezamenlijk poli gedraaid in Goes”, vertelt oncologieverpleegkundige Monique Meeuwse. “De medicijnen werden vanuit Rotterdam naar onze dagbehandeling gebracht.”

Van Erk is enthousiast over immunotherapie. “Het is een prachtig medicijn. Vroeger kregen kankerpatiënten vaak alleen chemotherapie. Dat maakt de kankercellen kapot en heeft vaak heftige bijwerkingen. Immunotherapie zet je eigen afweersysteem aan het werk. Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem de kankercellen herkent en gaat bestrijden.”

“Immunotherapie is geschikt voor patiënten met ernstige vormen van longkanker”, vertelt Meeuwse. “Het slaat helaas niet bij alle patiënten aan, maar als het goed gaat, kan het de kwaliteit van leven voor patiënten enorm verbeteren.” Van Erk vult aan: “Het fijne is dat de patiënten nu niet meer naar Rotterdam hoeven, het zijn echt onze patiënten. Ook voor vragen over bijwerkingen zijn wij nu het aanspreekpunt. Dat betekent dat wij als verpleegkundigen ook flink zijn bijgeschoold. De bijwerkingen zijn vrij specifiek en kunnen heftig zijn, en die moet je wel herkennen.”

Omdat er nu geen arts meer uit Rotterdam hoeft te komen, kan de therapie in principe elke dag worden toegepast. “Het medicijn wordt nu ook hier bereid, in plaats van in Rotterdam. Het vergt wel nog steeds een nauwkeurige planning. Het medicijn is ontzettend duur en je kunt het niet lang bewaren. We moeten dus op de dag van de behandeling de patiënt bellen of hij of zij echt komt. Wanneer dat is bevestigd, geven we een seintje aan de apotheek, die het middel dan pas klaarmaakt.”

De afdeling in Goes houdt nauw contact met Erasmus MC. Meeuwse: “Als academisch ziekenhuis blijven zij onderzoek doen op dit vlak, waardoor de behandeling nog verder kan verbeteren. Nu duurt de therapie een of twee jaar en zitten patiënten een keer in de twee weken tot een keer in de zes weken aan het infuus.”

“Ik was heel trots toen we dit gingen doen”, zegt José. “Het is zo mooi dat je de patiënten deze zorg dicht bij huis kunt aanbieden. En de levensverwachting gaat echt aanzienlijk omhoog als de therapie aanslaat. Daarbij is het voor veel patiënten een geruststellend idee dat ze besproken worden in het overleg met het Erasmus MC.”