Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

Adrz

Voor patiënten met diabetische wonden kan hyperbare zuurstoftherapie dé oplossing zijn. Arts Hyperbare Geneeskunde Tjeerd van Rees Vellinga startte daarom tien jaar geleden het Medisch Centrum Hyperbare Zuurstoftherapie binnen Adrz. “Het is bijzonder dat we iets kunnen betekenen voor mensen van wie hun situatie uitzichtloos is.”

Tjeerd probeert de werking van de therapie zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. “Geen cel in het menselijk lichaam kan zonder zuurstof. Met deze therapie proberen we het proces van herstel weer op gang te brengen door de beschadigde cellen te voeden met zuurstof. Denk daarbij aan diabetische wonden, mensen met letsel na een ernstig ongeval of kankerpatiënten die onderhuidse schade hebben na hun bestraling.” Dat voeden met zuurstof gebeurt binnen in een cabine. Die cabine wordt onder druk gebracht, terwijl de patiënt in de cabine een zuurstofmasker op heeft. Tjeerd: “Door dat masker adem je 100% zuurstof in. Omdat je onder druk zit, kan je bloed meer zuurstof opnemen. Dat bloed stroomt naar het beschadigde weefsel, dat dankzij de extra zuurstof kan herstellen.”

“Hiermee is erger voorkomen”

Voor diabetespatiënt Ton van der Plas kwam de hyperbare zuurstoftherapie net op tijd. “Door de coronapandemie ging ik wat minder vaak op controle. Mijn vrouw ontdekte dat mijn teen wat donkerder van kleur werd. In het ziekenhuis kreeg ik een dotterbehandeling en moest uiteindelijk mijn teen geamputeerd worden. Helaas werd mijn voet een paar dagen later heel rood en volgde wéér een operatie. Nu om de infectie onder mijn voet te kunnen verwijderen.” De verpleegkundige stelde toen voor om deze nieuwe wond sneller te laten genezen met hyperbare zuurstoftherapie. Ton: “Natuurlijk is dat eerst spannend: als de cabine onder druk wordt gezet, voelt het alsof je in een opstijgend vliegtuig zit. Je krijgt snoepjes mee tegen de druk op je oren. Ik ben nu 32 keer geweest en de tijd vliegt om: wat lezen, puzzelen of naar muziek luisteren. En ze stellen je echt op je gemak. Mijn arts is tevreden, want de doorbloeding is nu goed en de wond begint te helen. “Hiermee is amputatie van je onderbeen voorkomen”, zei hij laatst. Daarom ben ik dankbaar dat deze behandeling er is!”

Wekenlange behandeling

In de cabine zitten maximaal twaalf patiënten tegelijk. “Zij komen dagelijks naar het ziekenhuis, soms wel acht weken lang. Een behandeling duurt één uur en veertig minuten. De patiënten krijgen twintig minuten zuurstof, nemen even hun masker af om wat te eten en te drinken en dat herhaalt zich twee keer. Je kunt je voorstellen dat dit een enorme belasting is voor de patiënt. Aan de andere kant: wonden die niet willen helen, vragen ook veel verzorging. Diabetische wonden zijn soms jarenlang open en moeten driemaal daags verschoond worden om infecties te voorkomen.” Op de vraag waarom hyperbare zuurstoftherapie niet vaker of eerder wordt voorgeschreven, antwoordt Tjeerd: “Helaas zit deze therapie maar voor veertien verschillende aandoeningen in het basispakket. Zo mogen wij alleen diabetische wonden behandelen als die heel ernstig zijn. Terwijl ik soms denk: als ik deze patiënten eerder zie, kan ik veel leed voorkomen.”