Adrz

De patiënten die op de dagbehandeling Oncologie komen, hebben vaak kort daarvoor een diagnose gekregen die hun wereld op z’n kop zette. De verpleegkundigen op de afdeling doen er daarom alles aan om ervoor te zorgen dat de patiënten zich tijdens de behandeling op hun gemak voelen, vertelt oncologieverpleegkundige Wichard Riemens.

“Het eerste wat wij doen, is goed uitleggen wat er gebeurt,” vertelt Wichard. “Welke bijwerkingen patiënten kunnen verwachten en waar ze thuis aandacht aan moeten schenken. Verder is onze taak natuurlijk dat de middelen voor chemo- en immunotherapie en doelgerichte therapie veilig worden toegediend.”

Lichtheid op de afdeling

Net zo belangrijk is dat mensen zich tijdens hun verblijf, of dat nu een uurtje of de hele dag is, op hun gemak voelen. “Zeker de eerste keer leggen we stap voor stap uit wat we doen. We zorgen voor een goed contact met de patiënt, zodat die zich vrij voelt om vragen te stellen. We hebben het over de ziekte en over de behandeling. Omdat de meeste patiënten regelmatig terugkomen, praten we na een tijdje ook over andere dingen, bijvoorbeeld of ze goed slapen of wat ze hebben ondernomen ter ontspanning. We vertellen ook weleens wat over onszelf, bijvoorbeeld dat ik graag plaatjes draai, of iemand deelt tuintips. Dat brengt wat lichtheid op de afdeling.”

Onderling contact

Ook onderling hebben de patiënten wel contact met elkaar, ziet Wichard. “We horen soms leuke gesprekken. Daar hebben we weinig invloed op, hoogstens kunnen we mensen bij elkaar zetten. Dat kan goed werken. Soms geven ze elkaar tips, bijvoorbeeld over hoe ze omgaan met haaruitval of vermoeidheid.”

Vertrouwd gevoel

Op de afdeling werkt een klein vast team, met vier mensen die volledig en zes die deels op de dagbehandeling werken. “Vaak dezelfde gezichten zien geeft ook een vertrouwd gevoel. Daarbij zorgen we ervoor dat er altijd een bloemetje staat en dat er wat muziek klinkt. Het is voor niemand leuk, maar we horen dat veel patiënten de sfeer gemoedelijk vinden.” Omdat de meeste patiënten meerdere keren terugkomen, bouw je een band met ze op, zegt Wichard. “Dat kan wel aangrijpend zijn, want niet iedereen wordt beter. Maar het gevoel dat ik tijdens hun behandeling een goede rol kan spelen, geeft veel voldoening.”