Adrz

In de nieuwste vleugel van Adrz huist sinds 2016 de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier staat een gecombineerde PET-CT-scanner, waarmee onder meer uitzaaiingen van prostaatkanker in een vroeg stadium worden opgespoord.

Een PET-CT-scan wordt uitgevoerd met een licht radioactieve stof, in dit geval Gallium-68 PSMA. “We maken deze stof in ons eigen laboratorium in Goes”, vertelt nucleair geneeskundige Willie Thimister. “PSMA staat voor Prostaat Specifiek Membraan Antigeen. Dit bindt zich in het lichaam aan tumorcellen. Het radioactieve Gallium maakt de prostaatkankercellen vervolgens zichtbaar op een PET-CT-scan.”

Het onderzoek met Gallium-PSMA is de tweede stap van in totaal drie stappen, zegt Willie. “In 2017 zijn we begonnen met Radiumtherapie. Hiermee bestrijden we botuitzaaiingen bij prostaatkanker. Om ook uitzaaiingen in de lymfeklieren en organen in beeld te brengen, gebruiken we sinds 2018 Gallium-PSMA. Daardoor zien we de afwijkende kankercellen zelf, ook al zijn het er nog maar een paar.”

De derde stap is Lutetium-therapie. “Lutetium- PSMA is een radioactieve stof die ingezet kan worden tegen uitzaaiingen bij prostaatkanker. Wereldwijd wordt hier onderzoek naar gedaan. Kort geleden is deze therapie in Nederland beschikbaar gekomen. Uit onderzoek blijkt dat als de therapie aanslaat, na enkele behandelingen met dit middel een duidelijke teruggang in aantal kankercellen te zien is. Daarmee kunnen we enorm veel tijd winnen en hebben patiënten veel minder klachten. We verwachten dat de therapie binnen een jaar ook in Goes beschikbaar zal zijn. Daarvoor wordt op dit moment een speciale therapiekamer gebouwd. Patiënten verblijven hier maar kort, omdat na behandeling nog een tijdje radioactieve stof wordt uitgescheiden. Deze therapiekamer zal naar verwachting halverwege 2022 klaar zijn voor gebruik.”

Ook al is de Lutetium-therapie nu nog niet in Adrz beschikbaar, de PET-CT-scan met Gallium- PSMA levert al direct voordeel. “Hiermee kunnen we in een zeer vroeg stadium afwijkingen ontdekken, die we gerichter met andere middelen kunnen behandelen, bijvoorbeeld radio- of chemotherapie. Bovendien is het voor patiënten al prettig dat het onderzoek dicht bij huis plaatsvindt. Goes is de enige plek in Zeeland waar dit kan.”

De kostbare scanner en therapieën zijn geen overbodige luxe, want prostaatkanker is een veel voorkomende vorm van kanker, vertelt Willie. “Alleen al op onze afdeling zien we zo’n 400 gevallen per jaar. Dat we dit nu ook in Adrz kunnen, past in onze strategie van de juiste zorg voor de Zeeuwse patiënt dicht bij en op de juiste plaats aanbieden.”