Liever post digitaal ontvangen? Bekijk hier de instructie!

“Patiënten met complexe of slecht genezende wonden zijn soms echt ten einde raad. Ze hebben pijn, slapen slecht of
raken steeds meer in een sociaal isolement. Ik vind het een uitdaging om een wond dicht te krijgen. Iedere stap vooruit is er één. Patiënten krijgen daardoor meer vertrouwen en minder stress. Dat draagt bij aan de wondgenezing.”

Willy Tilroe is wondverpleegkundige bij Adrz. Ze is enthousiast over het betrekken van meerdere specialismes bij zowel het Wond Expertise Centrum (WEC) als het Multidisciplinair Diabetisch Voeten Spreekuur (MDVS). Haar taak is met name gericht op het beoordelen en behandelen van de wond. “De wondbehandeling begint met een goede observatie en intake. Waar zit de wond, wat is de kleur, zijn voorbeelden van observaties die ik doe. Ook de medische achtergrond van de patiënt speelt mee.” Het behandelen van wonden gebeurt volgens het behandelplan. Dat start met schoonmaken en eventueel eelt verwijderen en verschilt van wond tot wond. In geval van een diabetische voet kan het noodzakelijk zijn om drukpunten te voorkomen, omdat juist daar wonden kunnen ontstaan. “We hebben daarvoor onder andere verbandpantoffels beschikbaar, maar ik kan ook met vilt of schuimverband zorgen dat wonden of drukpunten komen vrij te liggen.”

Eiwitrijke voeding helpt

Willy beaamt dat de wondzorg baat heeft bij de expertise van de verschillende specialisten die binnen het WEC en MDVS actief zijn. Toch benadrukt zij daarnaast ook de rol van de patiënt zelf. Therapietrouwheid is belangrijk, evenals een gezonde levensstijl. “Bij een slecht genezende wond wijzen we daarnaast altijd op het belang van eiwitrijke voeding. We adviseren om voldoende zuivel, kaas, eieren, vlees en noten te eten. Dat mag ook best iets meer dan iemand normaal eet. Dergelijke wonden vergen veel energie.”