Adrz

Vijftigste autologe stamceltransplantatie patiënt en verpleegkundige vertellen over de behandeling

Joram van der V. (43 jaar) is de vijftigste autologe stamceltransplantatie patiënt op onze afdeling oncologie/hematologie! Een mooi moment om stil te staan bij deze zorg. We spreken hem en verpleegkundige Petra over zijn verblijf. Hij is gestart met zijn behandeltraject op 6 januari 2025 in Rotterdam en is sinds 9 januari in Goes op onze isolatiekamer.

Joram woont met zijn vrouw en kinderen in Vlissingen en is blij dat hij deze zorg in Goes kan ontvangen. Goes is goed bereikbaar vanaf Vlissingen, hierdoor is zijn gezin toch dichtbij. Hij vindt het bijzonder dat hij de vijftigste patiënt is. Zij hebben hun twee kinderen verteld dat hij de maand januari in het ziekenhuis zal zijn. Het is duidelijk voor de kinderen en dat geeft hen rust. Joram is zelf terughoudend met bezoekers. Alleen zijn vrouw komt hem in het ziekenhuis bezoeken. De kinderen kunnen eenvoudig contact houden via beeldbellen, wat ze graag doen. Dit maakt het contact ontspannen en fijn aangezien ze zich geen zorgen hoeven te maken over besmettingen. Hij wil geen onnodige risico’s nemen gedurende zijn behandeling en is daarom voorzichtig.

In gesprek met collega’s

Het behouden van routine en een dagindeling is voor hem belangrijk. Het zorgt ervoor dat de dagen goed blijven verlopen. Het kijken tegen de muur zonder iets te doen, levert niets op en kan zelfs leiden tot achteruitgang. Hij richt zich op wat mogelijk is, probeert positief te blijven. Tot nu toe lukt het hem goed om zijn dagen te vullen en voelt hij zich redelijk goed. Hij spreekt dagelijks twee uur met zijn collega’s, waarbij het eerste halfuur over zijn situatie gaat en het tweede deel over het werk. Als senior technicus op de kerncentrale in Borssele voelt het voor hem goed om een bijdrage te kunnen blijven leveren. Het helpt ook tegen eenzaamheid.

Het is erg prettig en positief dat er op de afdeling verpleegkundigen zijn die er voor hem zijn. Soms komt zijn situatie of de informatie ineens echt binnen en dan is het goed dat er altijd een verpleegkundige bereikbaar is. Zij bieden een luisterend oor en hebben deskundigheid over de behandeling. Hij ontvangt veel uitleg over de behandeling en zoekt soms informatie op via Google, wat helpt om de informatie beter te begrijpen.

Klinisch oog

Meerdere verpleegkundigen zijn opgeleid als hematologieverpleegkundige en daarbij heeft iedere verpleegkundige op de afdeling een bijscholing en stage doorlopen op de afdeling Hematologie in het EMC om de patiënt zo goed mogelijk te kunnen begeleiden tijdens dit traject. Petra is een verpleegkundigen die de nazorg biedt na autologe stamceltransplantatie. “Niet elk behandeltraject of opname verloopt hetzelfde”, aldus Petra. “Dit hangt van verschillende factoren af. Wij, verpleegkundigen, kijken met een klinisch oog naar de patiënt. Het belangrijkste is dat de patiënt infectiegevoelig is en dat wij alert zijn op mogelijke (te voorkomen) infecties. Bloedwaarden geven veel informatie, maar juist het klinische beeld is van groot belang.” Er wordt regelmatig gevraagd aan Joram hoe hij zich voelt, waarbij er vragen worden gesteld en doorgevraagd, ook op momenten waarop het moeilijk is. Dit helpt om een goed beeld te vormen en om preventieve maatregelen te nemen, zoals het starten van aanvullende voeding via het infuus of extra psychologische ondersteuning.

De totale opname na stamceltherapie duurt gemiddeld twee tot drie weken. “De meeste patiënten verblijven ongeveer tweeëneenhalve week op onze afdeling”, vertelt Petra.  Het is van belang dat het verblijf met zo min mogelijk complicaties verloopt. Ook de periode na ontslag is cruciaal voor het herstel. Patiënten krijgen leefregels mee voor de tijd erna.” Petra en haar collega’s zorgen voor de juiste informatie.

Joram voelt zich op zijn gemak op onze afdeling. Het is fijn dat deze zorg in Goes wordt geboden!