Die samenwerking willen, zowel ZorgSaam als Adrz graag intensiveren. Waarom? Om de ziekenhuiszorg voor Zeeuwen en iedereen die Zeeland bezoekt ook in de toekomst te kunnen garanderen.
Het zorglandschap verandert
We weten namelijk dat de zorg de komende jaren enorm gaat veranderen. Zo verandert de bevolkingssamenstelling: mensen worden steeds ouder, krijgen te maken met meerdere zorgvragen en die zorgvragen worden ook complexer en we krijgen steeds meer te maken met een tekort aan zorgpersoneel. Daarnaast wordt alle wetgeving en bijvoorbeeld kwaliteitscriteria steeds strenger. Niet alleen in Zeeland, maar op veel plaatsen in het land, werken ziekenhuizen samen om aan wet- en regelgeving en kwaliteitscriteria te voldoen. Veel uitdagingen spelen dus in het hele land, maar vanwege onze karakteristieke kenmerken, zullen we in Zeeland eerder deze uitdagingen het hoofd moeten bieden. Doen we niks, dan lopen we het risico dat de ziekenhuiszorg uit Zeeland verdwijnt. Dat willen de beide ziekenhuizen voorkomen en daarom is een intensievere samenwerking nodig.
Voordelen van een intensieve samenwerking
Een intensievere samenwerking biedt diverse voordelen:
- Toegankelijkheid: door de krachten te bundelen, willen we als ziekenhuizen voorkomen dat Zeeuwen voor specialistische zorg naar ziekenhuizen buiten de regio moeten reizen.
- Kwaliteitsverbetering: door expertise en middelen te delen, kunnen beide ziekenhuizen de kwaliteit van zorg verbeteren.
- Innovatie: samenwerking biedt ruimte voor innovatieve zorgconcepten, zoals ‘Passende Zorg’, waarbij de zorg beter aansluit op de behoeften van de patiënt.
- Aantrekkelijk werk: door knelpunten samen op te lossen, kunnen beide ziekenhuizen nieuwe werknemers een boeiende, goed verzorgde werkplek aanbieden.
- Efficiëntie: samenwerking maakt een efficiëntere inzet van personeel mogelijk, waardoor de gevolgen van personeelstekorten kunnen worden opgevangen.
Toekomst van de samenwerking
Als ziekenhuizen vinden we het belangrijk dat de organisatie betrokken is bij hoe de intensievere samenwerking eruit komt te zien. Niet alleen medisch specialisten, maar ook verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en physician assistants, managers, ondernemingsraad, cliëntenraad en verpleegkundige raad worden bij de vormgeving van de samenwerking betrokken. Daarnaast houden beide ziekenhuizen nauw contact met allerlei andere stakeholders als de raad van commissarissen/ toezicht, zorgverzekeraars, gemeenten, maar ook de Nederlandse Zorg Autoriteit en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan hoe de samenwerking er precies uit komt te zien. Dit is een intensief proces waar zorgvuldigheid bovenaan staat. Met elkaar zullen we vast gaan stellen hoe we de ziekenhuiszorg voor Zeeland toekomstbestendig kunnen maken.